Novice

Šola varne vožnje
Splošno

Celovito šolanje mladih voznikov

Pot do vozniškega dovoljenja ni nujno enostavna, na srečo pa je zelo jasno začrtana. Tako ima vsak nadobudni voznik dobro predstavo o tem, katere obveznosti ga čakajo. Točen postopek je sicer odvisen od tega, za katero kategorijo želimo opravljati vozniški izpit – kategorije seveda odločajo o tem, katera vozila bomo lahko z dovoljenjem vozili, v veliki meri pa tudi o tem, kako bo potekalo šolanje.

V vsakem primeru pa se bomo srečali z nekaterimi obveznostmi, katerim se ne moremo izogniti. Največ povpraševanja je za vozniški izpit kategorije B, ki pokriva osebne avtomobile, zato je največ zanimanja za postopek v tem primeru. Nekaj obveznosti lahko opravimo še preden sploh pristopimo do avtošole. To je zdravniški pregled, ki ga opravimo pri zdravniku, prav tako lahko opravimo usposabljanje iz prve pomoči, ki ga pogosto organizirajo različni izvajalci na šolah ali v sklopu drugih izobraževalnih programov. Nato šele nastopijo obveznosti, pri katerih naredijo razliko za vozniški izpit kategorije, v tej fazi tudi pristopimo k avtošoli. Najprej bo treba prisostvovati tečaju in pridobiti znanja o cestnoprometnih predpisih, temu sledi tudi teoretični del izpita, ki preverja ta znanja. Nato pa se posvetimo vožnji, nabrati moramo namreč kar nekaj ur za volanom oziroma krmilom.

Po opravljeni izpitni vožnji pa se postopek še ne konča. Na vrsto pride šola varne vožnje, ki jo je treba opraviti do poteka začasnega vozniškega dovoljenja, torej imamo dve leti časa. Poleg tega predvideva šola varne vožnje nekaj časa za prakso na cesti, tako da po opravljenem izpitu kakšne pol leta previdno vozimo, nato pa se spoznamo še s posebnimi razmerami, ki jih predstavlja šola varne vožnje. Ta vključuje tako teoretično izobraževanje kot praktični del, je pa program bistveno krajši. Po opravljeni varni vožnji lahko vozniško dovoljenje podaljšamo, pri čemer dobimo polnopravno dovoljenje brez omejitev – seveda pa nam lahko še vedno velja status mladega voznika.