Novice

Daljnogled
Splošno

Daljnogled je nepogrešljiv del lovske opreme

Čeprav so na prvi pogled daljnogledi med seboj zelo podobni, pa očitno razliko opazimo takoj, ko jih primemo v roke. Med seboj se namreč ne razlikujejo zgolj po velikosti, ampak tudi po teži, če pa še nekoliko globje pobrskamo, pa kmalu ugotovimo, da so tehnične lastnosti daljnogleda izjemno pomembne, kadar želimo zase izbrati najbolj primeren daljnogled. Glavna naloga daljnogleda je, da nam poveča oddaljene predmete, zato je pri izbiri izjemno pomembno, zakaj ga bomo uporabljali.

Daljnogled je tudi sestavni del lovske opreme in obvezen pripomoček vsakega lovca. Glede na to, da je tekom lova lahko izpostavljen različnim vremenskim vplivom in poškodbam, vam priporočamo, da v tem primeru izbirate izključno med daljnogledi, ki so izdelani iz najbolj kakovostnih materialov. Ob tem pa ne spreglejte tudi podatka o povečavi in premeru leče, ki se za potrebe lova gibljejo v razponu med 7 in 10-krat in tako omogočajo hitro zaznavanje živali.

Strelni daljnogled je sestavni del lovske puške

Daljnogled je izvrsten optični pripomoček, ki nam daje povečano sliko oddaljenih predmetov, pri čemer ga najpogosteje uporabljajo lovci ali pa pomorščaki, pogosto pa ga vzamemo s seboj tudi na družinske izlete. Lovci poleg klasičnega daljnogleda običajno na svojih puškah uporabljajo tudi strelni daljnogled, ki gre za profesionalen pripomoček in jim kakovostno približa premikajočo se tarčo in poskrbi za natančnejše merjenje na izjemno velikih razdaljah.

Kolikokrat je predmet poveča, je odvisno predvsem od kakovosti in modela daljnogleda, ne glede na to, pa je pomembno, da je strelni daljnogled odporen tudi na različne vremenske razmere, kot je na primer megljenje, odsevi sonca in še marsikaj drugega. Glede na to, da lovci najpogosteje ciljajo premikajoče se tarče, je pomembno, da vam strelni daljnogled zagotavlja dovolj ostro sliko tudi ob premikanju puške, za varno uporabo pa nikakor ne pozabite na varno razdaljo me strelnim daljnogledom in očesom.