Novice

Filter trdnih delcev lahko očistite še predno se vam zamaši
Novosti na področju nepremičnin

Filter trdnih delcev lahko očistite še predno se vam zamaši

Trdni delci, ki nastajajo kot produkt izgorevanja dieselskega goriva v motorju, zaradi svoje sestave, zgradbe in velikosti, predstavljajo veliko tveganje za človeško zdravje. Dosedanje raziskave so pokazale, da prekomerna izpostavljenost izpuhu dieselskih motorjev lahko povzroči različne pljučne bolezni in poškodbe srčno žilnega sistema. Za preprečevanje tovrstnih zdravstvenih težav je bil izdelan filter trdnih delcev, ki poskrbi za zbiranje trdnih delcev, še posebej med vožnjo v urbanih delih.

 

Če se z avtomobili na dieselski pogon pretežno vozimo po mestu, se tovrstni delci sproti ne izgorevajo. Zato je nevarnost, da se nam filter trdnih delcev hitro zamaši. Če menite, da so vaše navade takšne, da se z avtomobilom vozite pretežno po mestu, je vsekakor priporočljivo, da poiščete izbranega ponudnika, ki vam filter trdnih delcev očisti še predno se le ta zamaši. Na ta način lahko svojemu filtru podaljšate življenjsko dobo tudi za polovico.

 

Fap filter se pod določenimi pogoji samodejno očisti

 

Dpf filter ali z drugimi besedami fap filter najdemo v sklopu izpušnega sistema na vseh dieselskih avtomobilih in je nameščen neposredno za katalizatorjem. Med tokom izpušnih plinov, ki gredo skozi fap filter, se večji delci v filtru ujamejo, manjši pa skupaj z izpušnimi plini zapustijo filter. Trdni delci se na filtru nabirajo, ko pa je njihova količina dovolj velika, se izvede njegova samodejna regeneracija.

 

Pri regeneraciji se pri povečani temperaturi izpušnih plinov izvede sežig in izpust ujetih saj, za kar pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Pogostost regeneracije je odvisna od načina vožnje in velikosti filtra. Fap filter se samodejno očisti praviloma na 700 do 1400 km in traja približno 20 do 30 km. Vendar pa do regeneracije ne bo prišlo, če se boste vozili po mestu. Le visoka temperatura motorja in dovolj veliko število vrtljajev bosta preprečila popolno zamašitev fap filtra.