Novice

All on 4
Splošno

Idealna rešitev za poškodovano zobovje

Zobozdravniki imajo na voljo celo vrsto zelo učinkovitih rešitev, s katerimi lahko rešimo tudi kakšne bolj komplicirane primere. Pravzaprav je možno zelo elegantno nadomestiti tudi celo zobovje, če nam zobje manjkajo oziroma so tako poškodovani, da jih ni več možno enostavno zdraviti ali popraviti. Bo pa treba pri takšnih posegih seveda uporabiti dobre tehnike in kakovostne izdelke – ravno zato je treba izbrati izkušenega zobozdravnika, ki se na to delo dobro spozna.

Nekateri posegi so zelo obsežni. To je recimo all on 4, ki nadomesti celotno zobovje. Gre za izdelavo celotne proteze na štirih implantatih, kar pomeni, da zadeva ne bo enostavna. Rešitev je treba dobro načrtovati, all on 4 pa nato zahteva tudi kar nekaj dela. Res je sicer, da lahko implantate pogosto namestimo brez operacije in brez rezanja, ni pa to pravilo brez izjeme. Pozorni moramo biti predvsem v kakšnih posebnih primerih, če recimo ni poškodovano prav celo zobovje in obstajajo druge rešitve. V nekaterih primerih je all on 4 povsem samoumevna izbira, včasih pa imamo na voljo tudi povsem prepričljive alternative, ki imajo morda celo velike prednosti.

Če zobovje ni poškodovano v velikem obsegu, se uporabljajo zobne prevleke in drugi protetični izdelki. Tudi te lahko uporabljamo v kombinaciji z implantati, saj lahko tako ponudimo zelo zanesljivo in obstojno rešitev. Zobne prevleke se uporabljajo predvsem pri posameznih zobeh, ki so tako poškodovani, da jih je treba v celoti popraviti. Na ta način dobimo zelo dober rezultat, ne da bi bilo treba opravljati kakšne posebej zahtevne posege. Zobne prevleke se namreč enostavno namestijo na implantat, v nekaterih primerih tudi na obstoječo zobno krono. Prava rešitev je seveda odvisna od primera, gotovo pa veliko štejejo tudi izkušnje izvajalca – dobri zobozdravniki bodo znali načrtovati idealno rešitev, ki bo na dolgi rok ponudila popolno zadovoljstvo.