Novice

Stropni ventilator
Splošno

Kako nadzorovati razmere v hlevu?

V hlevu imamo pogosto opravka s pravim kaosom, nad katerim ne moremo imeti vedno popolnega nadzora. Dobro je torej, da v celoti poskrbimo vsaj za tiste dejavnike, ki jih lahko kontroliramo. Teh je več, nekateri so zelo pomembni, drugi manj, vsi pa vplivajo na končno izkušnjo pri kmetovanju in seveda tudi na končni rezultat pri opravljanju te dejavnosti. Ne moremo si privoščiti kakšnih prevelikih kompromisov, splača se dobro poskrbeti za vzpostavitev kar najboljših delovnih razmer.

Najlažje lahko uravnavamo zračenje in temperaturo okolja. V hlevu sicer nimamo kakšne posebej dobre izolacije ali naprednih ogrevalnih sistemov, lahko pa veliko dosežemo z dobrim zračenjem. Že stropni ventilator je lahko dovolj, da omogočimo učinkovito kroženje zraka in s tem dosežemo nekoliko ugodnejše razmere v prostoru. Seveda je stropni ventilator vsestranska naprava, ki koristi tako živalim kot ljudem – v vsakem primeru bo namreč koristno, če uspemo temperaturo v vročih poletnih dneh nekoliko spustiti in hlev tudi dobro prezračiti v zatohlih dneh. Tako je lahko stropni ventilator tisti element, ki ima velik vpliv na počutje pri delu, posledično tudi na rezultat.

Razmere v silosu

Pomislimo pa tudi na tiste materiale, ki zahtevajo drugačne razmere. To je recimo silaža, ki jo v silosu pripravljamo na uporabo v prihodnosti. Kako zagotoviti kar najboljše razmere tam? Najbolj neposreden vpliv ima verjetno folija za silos. Ta odloča o prepustnosti okolja in omejuje vdor nekaterih vsiljivcev, zadržuje vlago in toploto ter koristi pri zorenju silaže. Folija za silos ima zelo vsestransko vlogo, zato ne smemo zanemarjati njenega pomena. Pozorno se posvetimo izbiri prave folije in tudi opremljanju silosa, saj lahko s tem naredimo veliko razliko. Seveda pa je veliko odvisno od tega, s kakšno silažo imamo opravka. V nekaterih primerih folija za silos ne pride toliko do izraza in lahko krmo hranimo tudi brez takšnih materialov.