Novice

Talna keramika
Splošno

Ključna vloga talnih ploščic

Talna keramika ima izjemno pomembno nalogo v praktično vsakem okolju, kjer se uporablja. Najprej torej pazimo na funkcionalnost, nato pa lahko odkrivamo še mnoge vizualne učinke, ki jih lahko dosežemo s premišljeno uporabo ploščic. Na razpolago imamo cel spekter učinkov, ki pripomorejo do končnega zadovoljstva in visoke kakovosti bivanja – pametno je za talne ploščice nameniti dovolj denarja, že pravočasno pa tudi dobro premisliti, kakšen učinek se bo najbolje izkazal.

Glavne naloge talnih ploščic

Predvsem ima talna keramika to nalogo, da dobro ščiti površine. Različne talne obloge imajo različne naloge in vsekakor niso vedno izrazito funkcionalne, a pri ploščicah izstopa prav ta vloga. Predvsem kopalniške ploščice se neposredno soočajo z vplivi tekoče vode in visoke vlažnosti, zato morajo ponujati zanesljivo zaščito pred temi grožnjami. Kakovostne kopalniške ploščice zadržujejo vodo in vlago ter tako ščitijo občutljivejše površine pod seboj. Na zelo enostaven in eleganten način lahko dosežemo odlične funkcionalne učinke, kar je vsekakor najboljša možna rešitev pri opremljanju kopalnice.

Podobno funkcijo kot kopalniške ploščice ima sicer tudi druga talna keramika. Gotovo takoj pomislimo še na kuhinjske ploščice, ki so povsem primerljive s kopalniškimi, medtem ko se talne ploščice uporabljajo tudi v drugih okoljih. V predsobah in na hodnikih recimo omogočajo, da lahko v prostor brez skrbi vstopimo tudi obuti, saj ploščice brez težav hitro očistimo. Podobno velja za talno keramiko na zunanjih površinah, kjer se pogosto uporabljajo kakšne večje ploščice ali posebej oblikovani keramični kosi.

Estetska vloga talnih ploščic

Omeniti je treba še estetsko vlogo talnih ploščic. Navsezadnje keramika pokriva veliko površino in ima s tem velik vpliv na izgled prostora. Odločimo se za lepo oblikovane ploščice, s katerimi lahko dosežemo čudovite vizualne učinke. Nekatere ploščice so prav posebej oblikovane z namenom, da ustvarijo lepo okolje, s tem pa postavijo še piko na i svoji funkcionalnosti.