Novice

Kolesarska oprema
Splošno

Kolesarska oprema

Na kolesu lahko povsem brez skrbi zapustimo dom, tudi če s seboj ne vzamemo kakšne omembe vredne opreme. Če pa bi se radi podali na kakšen daljši izlet ali pa imamo s kolesom kakšne druge namene, se je vseeno bolje opremiti z nekaterimi kosi dodatne opreme. Vsaka kolesarska trgovina ima v ponudbi takšne izdelke, tako da izbira gotovo ne bo problem. Pomembno je le to, da imamo nujno opremo res s seboj, ko jo potrebujemo – pogosto se splača za vsak slučaj vzeti s seboj nekaj več opreme.

Pri daljših izletih pride v poštev kolesarska oprema, ki omogoča hitro odpravljanje težav in poškodb kolesa. Kaj lahko se zgodi, da se kak del poškoduje ali pokvari, v tem primeru lahko obtičimo nekje sredi ničesar. Rezervni deli v kombinaciji z osnovnim kompletom orodja (in nekaj spretnosti) omogočajo hitro popravilo in varen povratek domov. To je gotovo kolesarska oprema, ki se uvršča kar med nujno – smiselno je vzeti s seboj zračnico in komplet za krpanje zračnic, k temu seveda sodi še zračna tlačilka. Komplete orodja ponuja vsaka kolesarska trgovina, so pa tako kompaktni in lahko, da jih res ni težko vzeti s seboj.

Pri izbiri opreme, ki jo bomo vzeli s seboj na pot, se ne omejujemo le na izdelke, ki jih potrebuje kolo, temveč izberemo tudi opremo, ki jo potrebujemo sami. Predvsem vzamemo s seboj primerna oblačila, tudi kakšno toplejšo plast ali celo rezervni komplet. Ne pozabimo še na hrano in pijačo – kolesarska trgovina verjetno nudi nosilce za bidone in tudi same bidone za enostaven prevoz pijače, medtem ko lahko na istem mestu najdemo tudi energijske ploščice in gele za dodatno energijo, če na kakšni zahtevni turi opešamo. Seveda je veliko odvisno od točnega načrta, pomembno je, da pot dobro poznamo in se nanjo dobro pripravimo, s seboj vzamemo ustrezno količino hrane in pijače.