Novice

Križ kardana
Splošno

Križ kardana je nosilni element kardanske gredi

Kmetijska mehanizacija je pomemben del vsake manjše ali večje kmetije, saj z njo bistveno olajšamo sicer zelo naporno delo na kmetijah. Med najbolj pomembnimi elementi so zagotovo traktorji, vendar, če želimo, da je delo dobro opravljeno, moramo poskrbeti tudi za dodatno mehanizacijo, ki jo priključimo na traktor. Med drugim v ta namen potrebujemo ustrezne kardanske gredi, katerih pomemben element je križ kardana.

Glavna naloga kardanske gredi je prenos krožnega gibanja in mehanske moči traktorja do delovnega stroja oziroma priključka. Če želimo, da ta sistem deluje pravilno, mora imeti gred ustrezne vilice, sklopke in križ kardana, ki je tudi nosilni element kardanske gredi. Izdelan je iz visoko kvalitetnega jekla, zaradi česar lahko prenese tudi največje obremenitve in sile, ki se prenašajo od traktorja do delovnega stroja. Glede na to, katero dimenzijo kardanske gredi ima traktor, so tudi kardanski križi na voljo v različnih dimenzijah.

Kardanski zglob prispeva k učinkovitem prenosu moči s traktorja na delovni stroj

Poleg tako imenovanih pasivnih oziroma vlečenih strojev, lahko na traktor priključimo tudi takšne delovne stroje, ki zahtevajo vrteče funkcionalne sklope, za svoje delovanje pa nujno potrebujejo moč motorja. Bistveno je, da je povezovalni člen med traktorjem in delovnim strojem tako učinkovit, da so izgube moči v prenosu čim manjše, zato potrebujemo kardansko gred, katere sestavni del je tudi kardanski zglob.

Poleg izjemno velike učinkovitosti, je glavna prednost tega povezovalnega člena v tem, da lahko delovni stroji v tem primeru delujejo tudi brez premikanja traktorja, preko povezovalnega člena pa se lahko poganjajo tudi delovni stroji, ki nimajo stika s tlemi. V tem primeru je kardanski zglob izjemno pomemben, saj poleg tega, da med seboj povezuje dve kardanski gredi, lahko celoten sistem nemoteno deluje tudi do določenega kota. V ta namen zato poznamo enojne, dvojne in 80 stopinjske kardanske zglobe.