Novice

Lepljen les
Novosti na področju nepremičnin

Les je idealen material za gradnjo

Les se v gradbeništvu pogosto uporablja, a običajno se pri tem srečujemo tudi z zahtevnimi odločitvami, saj so vedno na voljo tudi bolj ali manj ustrezne alternative. Včasih les morda res ni idealen material, a pogosto se izkaže, da bodo prav leseni elementi najbolj navdušili. To velja predvsem pri tistih objektih, ki imajo izrazito estetsko vlogo, čeprav je les seveda tudi funkcionalno zelo vsestranski material.

V gradbeništvu se uporablja lepljen les, ki prinaša najboljše funkcionalne lastnosti materiala, medtem ko se za izdelavo elementov, ki morajo biti na pogled posebej lepi, uporabljajo ročno izbrani kosi. Pri nekaterih elementih je treba kombinirati obe vlogi, a še vedno dosežemo zelo dober učinek. To so recimo leseni nadstreški, ki imajo zelo pomembno nalogo, a hkrati služijo tudi kot estetski poudarek, ki lahko nadgradi vizualno podobo objekta in celotne okolice. Leseni nadstreški so včasih podvrženi velikim obremenitvam, navsezadnje so stalno na udaru vremenskih dejavnikov in drugih vplivov okolja, pa tudi neposredno izpostavljeni udarcem in podobnim grožnjam. Ravno v takšnih konstrukcijah pride lepljen les posebej do izraza, saj ponuja zahtevano nosilnost in vzdržljivost. Konstrukcija nadstreška mora biti dobro prilagojena pričakovanim obremenitvam, hkrati pa seveda pričakujemo od objekta tudi druge lastnosti. Ker so leseni nadstreški običajno lepo oblikovani in jih želimo okrasiti nekoliko po svoje, so nepogrešljivi tudi dodatni elementi.

Vse to kaže le na dejstvo, da je les res idealen material za gradnjo. S svojo prilagodljivostjo namreč omogoča izdelavo rešitev, ki morajo nasloviti različne zahteve. Lepljen les je vsestransko uporaben in prepriča tako z vzdržljivostjo kot s privlačnim vizualnim izgledom, medtem ko so mnogi kosi dekorativnega lesa neprekosljiva popestritev stanovanjskih in drugih prostorov. Seveda to nikakor ni vse, kar ponuja les kot gradbeni material. Na voljo imamo še mnoge druge rešitve, ki jih lahko vključimo v svoje okolje, le pobrskati je treba po njih in najti najboljšo opcijo.