Novice

Lovska oprema
Splošno

Lovska Oprema Mora Biti Izbrana Premišljeno

Če ste strasten lovec, potem veste, da je lovska oprema obvezna. Kje lahko dobite vse dele opreme najceneje, si oglejte tukaj: https://koptex.com/1767-lov

Lovska oprema je obvezna, ne glede na to, ali ste profesionalni lovec, ali le za hobi. 

Kaj vse štejemo v lovsko opremo in kje to kupiti si preberite v nadaljevanju.

Kaj Vse Zajema Lovska Oprema?

Med lovsko opremo štejemo vse osnovne stvari, ki pomagajo lovcu pri lovu. Daljnogled je ena taka stvar, ki je zagotovo nepogrešljiva. 

Z daljnogledom lahko lovec opazuje gibanje tarče, najverjetneje gozdno žival.

Druga taka stvar je na primer nož. Lovski nož je pomemben, saj si z njim lovec pomaga, ko ujame žival.

Lovski nahrbtnik sodi tudi med obvezno opremo. V njem ima lovec vse, kar potrebuje za uspešen lov. 

Svetilka je tudi nepogrešljiva, saj gre lovec velikokrat na lov, ko je tema. Ta mora biti kompaktna in vsestranska.

Lovska oprema je namenjena temu, da lovcu olajša lov, hkrati pa mu nudi zaščito. 

Katero opremo boste kupili, pa je odvisno od tega, kaj in kje boste lovili. Odvisno pa je tudi od tega, na kakšnem terenu boste izvajali lov.

Lovska oprema

Strelni daljnogled

Redki lovci se podajo na lov brez daljnogleda. Z njim si namreč olajša vid in ocenjevanje živali, ki se gibajo po gozdu.

Živali so premikajoče in zato je pomembno, da si tako tarčo približamo kar se da. Širše vidno polje, kot si bomo ustvarili, lažji bo nadzor nad tarčo.

Hkrati pa nam daljnogled ali drugi optični pripomoček olajša opazovanje in sploh iskanje tarče oziroma živali.

Poleg daljnogleda poznamo tudi druge optične pripomočke, kot je na primer rdeče pike, refleksni vezirji in širokokotni strelni daljnogled.

Rdeča pika ima to prednost, da je majhna, a robustna. Še manjši so vezirji, vendar pa so občutljivejši na rosenje in sneženje.

Širokokotni strelni daljnogled je vsestranski, saj dosega široko vidno polje. Hkrati pa se lahko nastavi povečava. To je priročno, če gre za opazovanje živali dalj časa.

Optični pripomoček izberemo tak, da nam med merjenjem omogoči, da ohranimo obe očesi odprti. Tako lahko nadziramo večjo površino. 

Pištole in ostalo orožje

Orožje lovec izbere glede na to, kaj bo lovil. Strelivo mora ustrezati določenim predpisom in priporočilom.

Na lovih, kjer je več lovcev skupaj, se uporabljajo večji kalibri, krogle pa večjih mas. Na skupnih lovih so streli hitri, razdalje pa kratke.

Na klasičnem lovu so streli bolj natančni, saj lovec najprej nekaj časa opazuje žival in ima čas, da se pripravi, da bo streljal.

V tem primeru se lovec pripravi, da ga bo oviralo nekaj stvari, kot na primer veje, listje in trava. Zato ne sme imeti hitre krogle, saj jo lahko raznese že na poti do tarče.

Še tako dobra puška ali pa pištola ne pomagata, če orožja ne znate uporabljati. Uporaba mora biti varna predvsem za vas in za vašo okolico.

Na klasičnem lovu si po navadi lovec vzame več časa in počasi opazuje tarčo. Včasih pa se zgodi, da ga kaj preseneti in mora hitro reagirati. 

Lahko se zgodi, da bo treba streljati hitreje, kot je lovec sprva predvidel. Lahko se tudi ponudi priložnost za streljanje na več živali hkrati.

V tem primeru ima lovec zelo malo časa in morajo biti streli hitri. Verjetno se bo zgodilo, da bo strel zgrešen, zato ga bo treba ponoviti. 

Zato so primerne polavtomatske risanice in repetirne risanice, ki omogočajo strel dveh nabojev enega za drugim.

Vsak lovec izbere puško glede na svoje želje in potrebe, vendar pa nobena lovska oprema ne bo funkcionalna, če ne bo lovec veliko vadil.

Ni pomembno, samo da znate streljati, ampak mora znati tudi opazovati. Znati mora tudi hitro reagirati, saj so tarče premikajoče in zato nepredvidljive. 

Lov je šport in tako kot pri vsakem športu je tudi tukaj potrebno veliko vaje in treninga.

Za trening se po navadi uporabijo puške s krajšimi cevmi, saj so dolge lahko v napoto. 

Lovski nahrbtnik

Nahrbtnik spada med tisti del opreme, ki je namenjen predvsem, da olajša lov.

Vanj po navadi lovec spravi vse stvari, ki jih potrebuje na lovu. Dodatna pištola, daljnogled in nož.

V njem se mora skrivati tudi steklenica vode ali čaja. Če bo lov trajal dalj časa, se priporoča, da v lovski nahrbtnik skrijete tudi kakšen sendvič.

Lov je šport, ki zahteva fokus in koncentracijo, zato se pitje alkohola med lovom strogo odsvetuje.

Tukaj ne gre samo za vašo varnost, ampak za varnost vseh v vaši okolici. Poleg tega pa vam lahko opitost pokvari vid in razsodnost.

Kvalitetna lovska oprema

Je lovska oprema nevarna?

Lovska oprema je nevarna, kolikor je neizkušen, kdor jo uporablja. Sama po sebi oprema ni nevarna, kljub temu da mednjo štejemo tudi orožje.

Če ste neizkušen lovec, je pomembno, da vedno s sabo vzamete nekoga, ki ima malo več vaje pri uporabi strelnega orožja.

Za svojo varnost in varnost vseh udeleženih, lahko poskrbite tako, da se sami na lov odpravite samo, če ste dobro razpoloženi, osredotočeni in imate nekaj kilometrine. 

Poleg prave pištole in ostale opreme pa je treba poskrbeti tudi za to, da ste v gozdu vidni.

Vsak lovec mora nositi odsevna oblačila in dodatke (kape, odsevni brezrokavnik itd). Tako bo dovolj viden že na daleč.

Pomembno je tudi, da je lovec viden v vsakem vremenu. Dež, sneg in veter namreč zelo pokvarijo vidljivost. Odsevniki pa lahko veliko pripomorejo k vidnosti.

Največkrat se uporabijo oranžna oblačila, saj je ravno ta barva najbolj vpadljiva.

Pomembno je upoštevanje pravil

Upoštevanje navodil in pravil je najbolj osnovna stvar, ki se jo mora držati vsak lovec.

V navodilih bo lovec našel informacije:

  • katera je najbolj varna smer streljanja
  • iz katere smeri lahko pričakujemo živali
  • na katere živali lahko streljamo in na katere ne
  • kako se pravilno obnašati v gozdu

Pravila mora vsak lovec dosledno upoštevati, saj je od tega v največji meri odvisna varnost vseh udeleženih. 

Še enkrat poudarjamo, da je pitje alkohola za voljo varnosti na lovu strogo odsvetovano.

Vsa pravila je treba upoštevati, še posebej, če ste lovec začetnik. Stojišča ne smete zapuščati, ne da bi na to opozorili.

Enako velja tudi pred streljanjem. Vedno preverite, v katero smer boste streljali. Hkrati pa preverite, da je v tisti smeri zaklon.

Ne streljajte v horizontu, saj je tako strel oziroma krogla preveč nepredvidljiv in ne vemo, kje bo končala.

Varnost pa bo zagotovljena le, če boste sami zavarovani. Dobra lovska oprema, odsevnik in trezna glava so ključni za uspešen in varen lov.

Predvsem pa bodite mirni. Če boste nervozni, se boste tudi nervozno premikali in mogoče celo v navalu adrenalina streljali nepremišljeno. To pa lahko vodi do nesreče.

Je potrebna tudi zaščita sluha?

Priporoča se, da poleg ostale opreme poskrbite tudi za zaščito za sluh in vid. Čeprav načeloma do nesreč zaradi ne nošenja take opreme ne prihaja, pa je vseeno svetovano.

Predvsem sluh je lahko zelo občutljiv. Tudi če se vam bo zdelo, da ni treba, da lovska oprema vsebuje tudi dodatke za zaščito sluha, so le ti svetovani.

V letih lovljenja in streljanja se sluh načeloma navadi na glasne poke. Vendar pa to pomeni tudi, da se sluh avtomatsko poslabša.

To je v bistvu osnova pri skrbi za vaše zdravje. Na stara leta si boste hvaležni. Raje, kakšen dodatek več in da je poskrbljeno za zdravje.

Čeprav se zdi, da bi lahko zaradi glušnikov slabše slišali premikanje živali, pa je v bistvu ravno nasprotno.

Obstajajo tako imenovani aktivni čepki, ki sluha ne poslabšajo, ampak ga še ojačajo. Hkrati pa ga varujejo pred glasnim pokanjem.

Lovska oprema - nož

Pogosta vprašanja

Kaj vse zajema lovska oprema? 

Med lovsko opremo štejemo vse osnovne stvari, ki pomagajo lovcu pri lovu. Daljnogled je ena taka stvar, ki je zagotovo nepogrešljiva. Z daljnogledom lahko lovec opazuje gibanje tarče, najverjetneje gozdno žival. Druga taka stvar je na primer nož. Lovski nož je pomemben, saj si z njim lovec pomaga, ko ujame žival. Lovska oprema je namenjena temu, da lovcu olajša lov, hkrati pa mu nudi zaščito. Katero opremo boste kupili, pa je odvisno od tega, kaj in kje boste lovili. Odvisno pa je tudi od tega, na kakšnem terenu boste izvajali lov.

Je lovska oprema nevarna? 

Lovska oprema je nevarna, kolikor je neizkušen, kdor jo uporablja. Sama po sebi oprema ni nevarna, kljub temu da mednjo štejemo tudi orožje. Če ste neizkušen lovec, je pomembno, da vedno s sabo vzamete nekoga, ki ima malo več vaje pri uporabi strelnega orožja. Za svojo varnost in varnost vseh udeleženih, lahko poskrbite tako, da se sami na lov odpravite samo, če ste dobro razpoloženi, osredotočeni in imate nekaj kilometrine. 

Koliko stane oprema za lovce?

Lovska oprema ni draga. Sploh če imate v mislih, da je obvezna za uspešen in varen lov. Koliko boste zanjo odšteli, je odvisno od tega, kaj vse bo vseboval paket opreme. Nekatere trgovine z lovsko opremo nudijo popuste, če ste dolgoletni in izkušen lovec.

 Kje lahko kupim kvalitetno lovsko opremo?

Osnovna lovska oprema je na voljo v specializiranih trgovinah za lov. Osnovne dele opreme, kot je nož, svetilka, navadni daljnogled in lovski nahrbtnik, pa lahko dobite v vsaki večji trgovini. Vendar vam svetujemo, da vso opremo v kompletu kupite pro pooblaščenemu trgovcu, saj vam bo zraven še lahko svetoval.