Novice

Strešna opeka
Splošno

Materiali za strešno kritino

Strešna kritina ima različne naloge, v vsakem primeru pa je treba izbrati materiale, ki bodo tem nalogam kar najbolje odgovarjali. V poštev pridejo različne opcije, odvisno od tega, s kakšnimi zahtevami imamo opravka. V nekaterih primerih ni problem izbrati prave rešitve – morda določenim zahtevam odgovarja le ena možnost, morda pa nimamo takšnih zahtev, ki bi narekovale uporabo kakšne posebne kritine in se bo dobro obnesel vsak material, ki ne bo popustil pod udarci dežnih kapelj.

Povsem dobro se lahko obnese že tanka pločevina ali kar plastika. PVC kritina je dokaj priljubljena izbira za mnoge manjše objekte, ki jih je treba zaščititi pred dežjem, ne potrebujemo pa kakšne posebne dodatne zaščite ali nosilnosti. Ostrešje takšnih objektov je čisto osnovno, pravzaprav je lahko PVC kritina nameščena neposredno na nosilno konstrukcijo – tako so izdelane vrtne lope, garaže, nadstreški in podobne zadeve, ki jih imamo okoli hiše. V takšnih primerih se PVC kritina odlično obnese, saj prinaša kombinacijo ugodne cene in zadostne zaščite pred neugodnim vremenom.

Sam material pa še ne pove veliko o tem, kakšen končni izdelek lahko pričakujemo. Pravzaprav je lahko PVC kritina zelo uporabna tudi za večje in bolj obremenjene objekte, saj je na voljo kakovostna kritina iz plastičnih mas. A običajno se za ta namen uporablja strešna opeka ali trdna pločevina. Strešniki imajo različne prednosti, je pa treba izbrati kakovostne izdelke ter streho dobro izdelati. Gotovo ima strešna opeka prednost tudi s svojo vizualno podobo, kar je včasih odločilni dejavnik pri izbiri. Med materiali pri takšni kritini prevladuje glina, ki ponudi zelo dober učinek, lahko pa ima strešna opeka tudi razne druge dodatke. Takšna kritina se uporablja predvsem tam, kjer pričakujemo nekoliko večje obremenitve, seveda pa je pomembno, da so tem prilagojeni tudi drugi elementi ostrešja. Kritina prekriva le vrh strehe, pomembno nalogo imajo tudi elementi pod njo.