Novice

Plug za buče
Splošno

Mehanizacija za uspešno pridelavo buč

Če se lotevamo pridelave buč, brez ustreznih pripomočkov seveda ne bo šlo. Morda lahko pričakujemo kakšno bučo ali dve, a večjih donosov ne gre pričakovati. Za uspešno kmetovanje na tem področju so nujne nekatere specializirane naprave, ki sicer tudi pri drugih kmetijskih opravilih ne smejo manjkati. Pri bučah imamo kar nekaj izbire v različnih fazah pridelave.

Plug za buče

En izmed zelo uporabnih pripomočkov pri pridelavi buč je plug, ki pomaga predvsem v zaključnih fazah. Prilagojen plug se uporablja za razvrščanje buč v urejene vrste, kar omogoča učinkovito strojno pobiranje oziroma spravilo pridelka. Plug za buče je oblikovan tako, da z dvema valjema na obdelovalni površini ujame buče in jih razporedi v lične vrste. Tako je pridelek pripravljen na pobiranje, predvsem pa lahko uporabimo kombajn. Poleg tega lahko plug za buče dopolnimo še z mulčerjem, ki hkrati z urejanjem buč poskrbi še za zelene ostanke pridelka. Tako ubijemo dve muhi na en mah, ne da bi morali s traktorjem večkrat križariti po obdelovalni površini.

Sušenje semen

Po spravilu buč pride kasneje tudi čas za sušenje njihovih semen. Pri tem pride seveda v poštev sušilnica za bučna semena, ki zagotavlja izjemne rezultate za tiste, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo oziroma prodajo semen. Bučna semena zahtevajo veliko pozornosti, saj jih je treba najprej učinkovito očistiti, nato pa sušilnica za bučna semena poskrbi, da je pridelek posušen in pripravljen na nadaljnje rokovanje. Dobra sušilnica za bučna semena zelo poenostavi zahtevno delo, ki bi sicer vzelo ogromno časa in truda, rezultati pa bi bili brez namenske opreme bistveno slabši.

Za uspeh pri pridelavi buč je vsekakor smiselno uporabiti ustrezno mehanizacijo, ki je nenazadnje namenjena prav temu namenu. Investicija v opremo se povrne z večjimi donosi, bolj kakovostnim pridelkom in predvsem s poenostavljenim delom in prihrankom časa.