Novice

Menjava zobatega jermena
Splošno

Menjava zobatega jermena

Za avtomobil se splača dobro skrbeti, s tem pa mislimo predvsem na redno vzdrževanje in nujna servisna opravila. Res je, da pri tem nastanejo določeni stroški, a ti so vsekakor veliko nižji, kot bi bili v primeru, da bi prišlo s ključnimi avtomobilskimi sistemi do kakšnih večjih težav. Prav menjava zobatega jermena je dober primer – gre namreč za opravilo, ki velja za nevšečnost in strošek, a če se mu izogibamo oziroma ga zanemarjamo, bo škoda še bistveno večja, stroški pa verjetno takšni, da se popravilo ne bo več splačalo, temveč bo bolj priporočljivo zamenjati kar celo vozilo.

Kdaj se priporoča menjava zobatega jermena?

Servisne storitve so odvisne od modela in starosti vozila, pa tudi od kilometrine in obrabe ter morebitnih težav. V servisni knjižici je navedeno, kakšna so priporočila. Menjava zobatega jermena se praviloma opravlja vsaj na 10 let, včasih se priporoča jermen zamenjati že pred, recimo na 8 ali tudi na 6 let. Veliko je odvisno od obrabe. Tako je menjava zobatega jermena priporočljiva pri okoli 150.000 kilometrih, spet pa za mnoge modele avtomobilov velja, da je pametno za menjavo poskrbeti že prej, pogosto omenjamo 100.000 kilometrov. 

Sodobni avtomobili ponujajo nekaj več vzdržljivosti, sploh pri tistih, ki ne naredijo veliko kilometrov. V teh primerih lahko brezskrbno vozimo tudi več kot 150.000 kilometrov, je pa pametno stanje avtomobila vestno spremljati in pravočasno ugotoviti, ali je potrebna menjava zobatega jermena.

Menjava zobatega jermena v velikem servisu

Veliki servis avtomobila lahko vključuje tudi menjavo zobatega jermena. Pomembno pa je, da je to celovit servis avtomobila, torej poleg menjave samega jermena vključuje tudi menjavo napenjalcev in drugih ključnih elementov tega sistema. Kritičen je najšibkejši člen sistema, sam jermen ni nujno najpomembnejša komponenta. Ravno zato se splača to opravilo zaupati dobremu serviserju, v nasprotnem primeru lahko naletimo na velike težave tudi z novim jermenom.