Novice

cipresa
Splošno

Najboljša vrsta ciprese za živo mejo

Verjetno ste že kje kdaj občudovali katero od živih mej. Te so lahko izdelane iz številnih vrst rastlin. Pri nas je še vedno najbolj priljubljena cipresa. Kljub temu pa dobri poznavalci cipres vedo, da se vsaka vrsta ciprese ne obnese enako dobro. Izbira smaragdne ciprese je zagotovo daleč najboljša.

Smaragdna cipresa se namreč ponaša s številnimi prednostmi. Ena od večjih je zagotovo tudi njena prelepa oblika. Sicer pa takšna vrsta rastline skozi celo leto ponuja lep zeleni barvni odtenek, ki na intenzivnosti nekoliko izgubi samo v zimskem času.

Nega smaragdne ciprese

Smaragdna cipresa za vzdrževanje ni preveč zahtevna. Posadite jo lahko kjer koli, vendar je treba paziti, da zemlja ni preveč namočena. V tem primeru se lahko še tako kakovostna cipresa posuši.

Ne nazadnje pa je smaragdna cipresa odlična izbira tudi zato, ker je cenovno povsem dostopna.

Tisa je odlična izbira za postavitev žive meje

Živa meja iz cipres je pri nas izjemno priljubljena. Kljub temu pa za postavitev žive meje lahko uporabimo še druge rastlinske vrste. Zelo dobro se obnese tudi posebna vrsta tise.

Če vas torej zanima živa meja tisa, je najbolje, da obiščete katero od drevesnic ali vrtnarij in si tiso za živo mejo ogledate od blizu.

Tisa, ki raste rebrasto

Živa meja iz tise pri nas ni tako priljubljena kot na primer živa meja iz cipres. Kljub temu pa se takšna živa meja lahko odlično obnese na številnih lokacijah. Za živo mejo se uporablja posebna vrsta tise; takšna, ki raste rebrasto.

Živa meja tisa se lahko primerja s smaragdno cipreso, saj v širino raste počasi. Ob strani takšne žive meje zato ni potrebno obrezovati. Razlika med cipreso in tiso pa je v tem, da tise rastejo v obliki stebra, ciprese pa v obliki stožca ali kegla. Ker je tudi tisa zimzeleno drevo, ji iglice pozimi ne odpadejo.