Novice

Nakup podjetja
Splošno

Nakup podjetja lahko za nas opravijo strokovnjaki

Nakup podjetja mora biti izveden izredno natančno. Če si želimo kupiti podjetje, se moramo postopka lotiti na pravilen način. Slaba kupčija nas bi namreč lahko drago stala. Zato je priporočljivo, da si najamemo strokovnjake, ki se poklicno ukvarjajo s prodajami in nakupi podjetij. Znali nam bodo svetovati, ali je nakup smiseln ali ne in nam pripravili vse potrebne pogodbe za izvedbo nakupa .

Nakup podjetja pa ne pomeni le nakup že utečene dejavnosti. Če želimo sami ustanoviti podjetje, ga lahko namesto nas naredijo strokovnjaki. Mi pa bomo morali na koncu le plačati vse stroške ustanovitve. Kar nas bo stalo 7.500 evrov. Prednost nakupa podjetja je predvsem v tem, da se nam ni potrebno ukvarjati z vsemi napornimi postopki, saj bo kupljeno podjetje imelo vse potrebne dokumente in papirje. 

Nakup podjetja je praktičen, saj nam bo ponudnik podjetje ustanovil v zelo kratkem časovnem obdobju. Vse kar bomo morali storiti je to, da se oglasimo pri notarju in podpišemo prevzem. Četudi nimamo dovolj kapitala za nakup se lahko pri ustreznemu ponudniku dogovorimo za obročno odplačevanje, kar je odlična možnost za novi začetek. 

Vrednotenje podjetij s pomočjo strokovnjakov

Vrednotenje podjetij poteka na poseben postopek, ki ga običajno za nas opravijo strokovnjaki na področju vrednotenja. Storitev vrednotenja vrednosti podjetja se pripravi v obliki poročila, ki zajema oceno podjetja in vrednotenje njegovega dela. Vse mora biti opravljeno skladno z mednarodnimi standardi vrednosti. 

Vrednotenje podjetij se opravi lahko na različne načine, ki se določijo glede na namen potrebe vrednotenja. Ravno zato je ključno, da nam pri tem pomagajo strokovno usposobljeni zaposleni, ki imajo dovolj znanja in izkušenj, da bodo pravilno ovrednotili naše podjetje. 

Vrednotenje podjetij se izvaja v različnih situacijah. Največkrat zaradi investicijskih odločitev vodilnih ali zaradi prevzema podjetja oziroma nakupa ali prodaje. Vrednotenje potrebujemo tudi pri dokapitalizaciji ali pri menedžerskih odkupih, ki so tudi v Sloveniji vse pogostejši.