Novice

Stensko ogrevanje
Splošno

Nizkotemperaturno ogrevanje

Morda bi si mislili, da je smiselno pri ogrevanju vedno ciljati na čim višjo temperaturo, a temu ni tako. Veliko bolj zaželene so možnosti nizkotemperaturnega ogrevanja, ki prinašajo kar nekaj prednosti. Ne gre za kakšno posebno inovacijo, saj so nekatere izvedbe takšnih sistemov zelo dobro poznane in tudi precej priljubljene – to je recimo talno ali stensko ogrevanje, ki dobro predstavlja prednosti nizkotemperaturnega ogrevanja.

Tako talno kot stensko ogrevanje izkoriščata prednost velike razpoložljive površine in optimalne razporeditve grelnih elementov. Možnosti so tu sicer odvisne od vodovod inštalacije, ki ovira oziroma omejuje vgradnjo takšnega ogrevanja v končane prostore, so pa v novogradnjah opcije načeloma dokaj neomejene, saj lahko vodovod inštalacije načrtujemo prav tako, da dobro služijo ogrevalnemu sistemu. Kakorkoli, stensko ali talno gretje bomo oblikovali tako, da bodo grelni elementi enakomerno razporejeni po celotni razpoložljivi površini. To pomeni, da bodo tudi enakomerno ogreli prostor, za razliko od klasičnih radiatorjev in mnogih drugih grelnih teles, ki ponujajo le točkovno gretje. Talno in stensko ogrevanje torej že v izhodišču ponujata bistveno boljši učinek, pravzaprav pa na ta način dosežemo boljši rezultat že pri nižjih temperaturah. Ni namreč toplotnih izgub, ves vložek energije se optimalno pretvori v toploto, ki ogreva celoten prostor. Celotna prostornina bo zelo učinkovito ogreta, s tem pa bo občutek topline v prostoru bistveno bolj izrazit – to pomeni, da bomo imeli topel dom tudi pri nižji temperaturi ogrevanja.

V kombinaciji s toplotno črpalko je lahko talno oziroma stensko ogrevanje najbolj učinkovit in na dolgi rok najcenejši način ogrevanja. Seveda zahteva določeno investicijo že toplotna črpalka, pa tudi urejanje vodovod inštalacije in vgradnja sistema, a na dolgi rok se pokažejo prihranki, ki upravičijo začetne investicije. Predvsem pa bo vložek upravičil prijeten občutek v prostoru, ki ga ni treba ogrevati z visoko temperaturo, temveč je učinkovito in enakomerno ogret tudi s šibkejšimi grelnimi elementi.