Novice

obnova dimnika
Splošno

Obnova dimnika je nujno potrebna, ko je dimnik dotrajan

Vsi uporabniki smo zakonsko obvezani, da poskrbimo za primerno vzdrževanje dimnikov na naših domovih. V to so vključeni tudi redni pregledi in čiščenja, ki pa jih lahko opravljajo le strokovne dimnikarske službe. V primeru, da dimnikar ob takšnem rednem pregledu ugotovi, da je dimnik dotrajan in nevaren za uporabo, potem je nujno potrebna obnova dimnika. V nasprotnem primeru lahko resno ogrožamo ne samo svojo lastnino, ampak tudi svoje življenje.

Za obnovo dimnika je najbolje, da poiščete primernega izvajalca, ki bo ugotovil, kakšna vrsta obnove je za vas najbolj primerna. Če dimnik ni preveč dotrajan, potem običajno obnova dimnika poteka s pomočjo vgradnje inox dimniške cevi. V tem primeru ni nobene potrebe po tem, da bi morali obstoječi dimnik podreti, ampak se vanj vstavi nekoliko ožja tuljava iz inox pločevine. S tem se izognete večjim stroškom obnove, dimnik pa vam na ta način lahko še dolgo služi.

Šamotne plošče dodatno izkoristijo kaminski vložek

Podobno kot drugi šamotni izdelki, so tudi šamotne plošče izdelane iz šamota, posebne mešanice gline in drugih materialov. S posebnim postopkom vlečenja, stiskanja in prešanja gline in drugih materialov tako lahko pridobivamo šamotne plošče različnih dimenzij. Običajno se manjše dimenzije uporabljajo za oblaganje kurišča znotraj kaminskega vložka. Na ta način dodatno izkoristimo kaminski vložek za ogrevanje prostorov tudi po tem, ko smo že zaključili s kurjenjem v kaminu.

Za šamotne plošče je značilno, da akumulirajo toploto, kar pomeni, da se dodatno segrejejo. Ob kurjenju v kaminu, se toplota porazdeli po obodu kamina in se enakomerneje oddaja v prostor tudi po tem, ko ne kurimo več. S šamotnimi ploščami bo kurjenje v kaminu udobno dolgo let, saj imajo tovrstni materiali izjemno dolgo življenjsko dobo. Seveda pa je pri izbiri ponudnika šamotnih plošč potrebna določena mera previdnosti, saj vam garancijo na dolgoročno uporabo nudijo le visokokakovostni materiali.