Novice

Zobna protetika
Splošno

Opcije pri preoblikovanju zobovja

Sodobna zobozdravstvena tehnika ponuja zelo privlačne rešitve, s katerimi lahko dosežemo skorajda čudežne učinke. Tudi poškodovani, izgubljeni ali narobe izrasli zobje se lahko popravijo v naravni položaj, če se le poslužimo pravih ukrepov. Na voljo je več opcij, odvisno seveda od tega, za kakšen poseg bo šlo.

Zobna protetika

V primeru večjih težav se za manjkajoče ali poškodovane zobe izdelajo protetični nadomestki. Ne gre več za nerodne proteze, temveč za zelo elegantne vsadke, ki bistveno izboljšajo kakovost življenja, pa tudi izgled zobovja. Zobna protetika lahko s pravim pristopom reši praktično vsak primer, seveda pa so nekateri posegi dokaj kompleksni, dolgotrajni in morda tudi dragi. Na drugi strani imamo primer preprostega implantata, ki ga je možno namestiti brez potrebe po operaciji, pa tudi cena je ugodna, le nekaj sto evrov. Tudi napredna zobna protetika je pogosto vsaj v nekem obsegu krita s strani zdravstvenega zavarovanja, tako da mogoče obstaja tudi ta opcija financiranja.

Morda ne bodo potrebni tako drastični ukrepi. Nenazadnje lahko podobo zob učinkovito preuredimo tudi z ortodontskimi izdelki in storitvami. Med najbolj priljubljenimi je v zadnjem času Invisalign, nevidni zobni aparat, ki bo pomagal pri nepravilni obliki zobovja. Invisalign je posebej priljubljen zato, ker je neopazen in ne moti uporabnika, s tem pa je lahko tudi optimalno učinkovit, saj stalno deluje. Če je ta opcija na voljo, je priložnost vsekakor pametno izkoristiti, res pa je, da bo Invisalign pri nas morda nekoliko težje najti, pa tudi doplačati. Ti pomisleki glede na pričakovane rezultate niso upravičeni, saj se Invisalign ponaša z odličnimi rezultati pri uporabi, torej odtehta tudi iskanje in investicijo.

Na voljo so seveda tudi bolj klasični pristopi, ki se jih poslužujemo v manj zahtevnih primerih. Že redna zdravljenja in osnovni posegi pripomorejo k pravilni poravnavi in seveda lepemu izgledu zob, tako da iskanje naprednih storitev in izdelkov morda sploh ne bo potrebno.