Novice

Avtomatska drsna vrata
Splošno

Oprema za pameten vhod v dom

Če bi radi živeli v pametnem domu, bo treba najprej izbrati ustrezno opremo. To je pogosto največja ovira pri tistih, ki se še vedno počutijo udobno in prijetno v domu, ki nima nikakršnih pametnih tehnologij – izbira opreme namreč zahteva kar nekaj truda in tudi določeno finančno investicijo. A končni rezultat vse to gotovo upravičuje, sploh če že vnaprej vemo, kaj lahko na ta način dosežemo.

Pametni dom ima mnoge priročne funkcionalnosti. Te se začnejo že ob vhodu v hišo. Tam nas pozdravijo pametna vrata, ki lahko ponudijo bistveno boljšo izkušnjo pri nadzoru nad vhodom, pa tudi pri uporabi vrat. Omogočajo namreč popoln nadzor na daljavo, s pomočjo raznih senzorjev pa lahko dobro delujejo kar sama. Pametna vrata lahko opremimo s kamero ali digitalnim kukalom, lahko tudi z dvosmernim domofonom. Vso to opremo nadzorujemo kar na daljavo, lahko tudi preko mobilnega telefona. Sama vrata pa ponujajo tudi razne varnostne nadgradnje, na primer odklepanje s prstnim odtisom, ki je prav tako zelo priročno. Za nameček lahko pametna vrata opremimo z raznimi dodatki, lahko tudi z avtomatskimi mehanizmi – precej priljubljena so recimo avtomatska drsna vrata, ki se odlično obnesejo v komercialnih stavbah, a tudi v stanovanju lahko igrajo pomembno vlogo. Resda so avtomatska drsna vrata bolj primerna kot notranja vrata, na vhodu pa raje uporabimo običajna nihajna vrata. Tako avtomatska drsna vrata kot nihajna vhodna vrata pa lahko seveda opremimo z dodatki, ki naredijo dom še bolj pameten.

Ob vhodnih vratih lahko poskrbimo še za dobro osvetlitev vhoda. Dober učinek lahko ponudi že ambientalna osvetlitev, dodamo pa še kakšno močnejšo luč, ki jo upravlja senzor gibanja. Poleg tega imamo še mnoge druge možnosti, predvsem varnostne opcije, kot so alarmi ali snemanje vhoda, pametni dom pa lahko nadgradimo še z mnogimi drugimi funkcionalnostmi. Možnosti je ogromno, v prihodnje pa jih bo gotovo še več.