Novice

Projektor
Splošno

Optimalna postavitev projekcijske opreme

Da bi bila projekcija kar najboljša, moramo premišljeno postaviti vso potrebno opremo. V poštev pridejo različni detajli, ki lahko v končni fazi odločajo o tem, kako bo izpadla slika na platnu. Seveda pa imajo najpomembnejši vpliv tiste ključne komponente, katerim namenjamo tudi največ pozornosti.

Projektor

V osrčju zbirke projekcijske opreme je gotovo projektor. Kaj lahko rečemo o postavitvi tega elementa? Predvsem je treba napravo natančno nastaviti na tisto pozicijo, kjer najdemo pravo kombinacijo enostavne uporabnosti in brezhibne slike. Vsaka naprava ima svoje zmožnosti, ne moremo recimo pričakovati, da bo projekcija svetla in razločna, če je do platna zelo dolga razdalja. Pri namestitvi pomagajo nosilci za projektorje, ki so lahko ključnega pomena. Še posebej tam, kjer je oprema stalno postavljena, lahko nosilci za projektorje ponudijo potrebno prilagodljivost, hkrati pa skrbijo za to, da ostane oprema po uporabi na točno tistem mestu, ki zagotavlja kar najboljši učinek.

Preostala oprema

Že nosilci za projektorje se lahko uvrščajo med opremo, ki nima povsem neposrednega vpliva na kakovost projekcije, takšnih elementov pa je še več. A najprej gre opozoriti na tiste, ki neposredno odločajo o sliki na platnu. To je seveda samo platno, ki mora biti dobro prilagojeno svojemu namenu. Včasih se platno niti ne uporablja ali pa se uporabi kar kakšna cenovno ugodna opcija, a v tem primeru se projektor ne bo izkazal tako, kot bi pričakovali. Kakovostno platno lahko naredi veliko razliko, prav tako moramo izbrati primerno postavitev. Včasih nimamo izbire, vsekakor pa je treba dobro premisliti, kam platno postavimo. Poleg razdalje upoštevamo tudi kot projekcije, prav tako morebitno osvetlitev in seveda vidni kot gledalcev. Takšni detajli pridejo lahko zelo do izraza, še posebej v slabših pogojih, ko je treba iz opreme iztisniti prav vse, kar ta omogoča.

Tudi drugo opremo je treba uskladiti z osnovnimi elementi. To posebej velja za ozvočenje, če ga uporabljamo, pomislimo pa še na računalnik oziroma drug vir predvajanih vsebin.