Novice

vozniški izpit
Splošno

Pogoji za vožnjo motornih vozil

Avtomobili, motorji in tovornjaki so vozila, ki jih vsakodnevno videvamo na cestah. Pri vožnji katerega koli vozila je potrebna dobršna mera spretnosti in znanja, pa tudi dovolj dober vid, mehanične spretnosti in trezna glava. Zato je za vožnjo pomembno, da je človek spočit in pripravljen. Tudi po opravljenem vozniškem izpitu je priporočljivo, da voznik opravi še tečaj varne vožnje, cena katerega več kot odtehta koristi.

Vstopnica za vožnjo katerega koli vozila je vozniški izpit. Raznovrstna vozila pa seveda zahtevajo svojo kategorijo vozniškega izpita, zato jih poznamo kar nekaj. 

Prava kategorija za vozniški izpit

Vozniški izpit kategorije A je namenjen motoristom. Kategorija B je rezervirana za avtomobile, kategorija C za tovornjake, D za avtobuse, E za prikolice – črka E se doda osnovni črki kategorije, saj je za vožnjo prikolice pri različnih vozilih potreben drugačen izpit. Nazadnje so tu še kategorija F za traktorje in G za motokultivatorje in delovne stroje. Znotraj vsake kategorije je seveda še več podkategorij, ki določajo specifike vozila, primernega za vožnjo. Pri motorjih je to moč agregata, pri tovornjakih največja dovoljena teža, pri avtobusih število oseb, pri traktorjih največja dovoljena hitrost, G kategorija pa se deli na motokultivatorje in delovne stroje. Le kategorija B je nekako enotna, saj gre za avtomobile, ki so najbolj pogosto prevozno sredstvo. Vseeno pa je tudi znotraj kategorije B moč najti kategorijo BE, ki omogoča vožnjo težje prikolice z osebnim ali kombiniranim vozilom.

V dveh letih po tem, ko kandidat opravi vozniški izpit kategorije B, je zelo pomembno, da čim več vozi in utrdi svoje znanje. Sledi namreč še tečaj varne vožnje. Cena tečaja ni visoka, vendar ga je potrebno opraviti v roku dveh let, sicer vozniško dovoljenje poteče in nadaljnja vožnja ni mogoča. Tečaj varne vožnje, cena katerega je relativno nizka, omogoča osvojitev naprednih spretnosti ob zdrsih vozila, česar se na cesti ne da naučiti.