Novice

Šamotna opeka
Splošno

Popoln izkoristek sodobnih kurilnih naprav

Sodobne kurilne naprave so zelo dobro pripravljene na svoje delo in že v izhodišču ponujajo visoke izkoristke in varčno ogrevanje na dolgi rok. A za kar najboljšo izkušnjo moramo poskrbeti tudi sami, najprej že ob izbiri in vgradnji naprave, nato pa tudi pri uporabi.

Predvsem pri vgradnji imamo pomembno nalogo, da zagotovimo kar najboljše delovanje ogrevalnega sistema. Še posebej to velja za sistem, ki ponuja visoko zmogljivost – v tem primeru moramo namreč zmogljivost ustrezno izkoristiti za kar najboljši učinek pri ogrevanju prostorov.

Šamotne plošče

Za najboljši učinek pri takšnih napravah skrbi šamotna obloga, ki ima pomembno nalogo. Zadržuje presežek toplote in skrbi za uravnavanje temperature v prostoru. Pogosto se uporablja šamotna opeka v kombinaciji z malto, lahko pa tudi večje plošče ali kombinacija – v vsakem primeru moramo imeti v mislih dober končni učinek, ki ga takšna oprema ponuja.

Pri zmogljivih kurilnih napravah nimamo vedno dobrih možnosti regulacije, zato se v okolje sprošča veliko toplote, pogosto tudi več, kot jo potrebujemo. Šamotne plošče to toploto zadržujejo, da se prostor ne pregreva in da nimamo izgub po nepotrebnem. Nato pa se iz šamotne obloge toplota postopoma sprošča, s čimer dosežemo odličen učinek pri ogrevanju in seveda visok izkoristek kurilnih naprav. Šamotne plošče svojo nalogo zelo dobro opravljajo, zato je razlika lahko zelo opazna, tudi pri stroških ogrevanja na dolgi rok. 

Ima pa šamotna obloga tudi druge naloge, recimo to, da omogoča elegantno vgradnjo opreme v prostor. Predvsem šamotna opeka lahko poskrbi za posrečen učinek v tem primeru. Oblikujemo lahko zelo učinkovit ogrevalni sistem, ki bo ponudil optimalni izkoristek goriva in omogočil zanesljivo ogrevanje različnih prostorov, piko na i pa ponujajo možnosti enostavne vgradnje in lepega oblikovanja. S takšnim sistemom bomo vsekakor tudi najbolj zadovoljni, saj bo odlično deloval, poleg tega pa bo bivalno okolje tudi polepšal.