Novice

Prezračevalni sistem naj bo kakovostno vgrajen
Splošno

Prezračevalni sistem naj bo kakovostno vgrajen

Vgradnja prezračevalnega sistema ni tako enostavna kot se na prvi pogled zdi, saj je potrebno upoštevati številne dejavnike. Vedeti je potrebno, da je prezračevalni sistem speljan na takšen način, da zrak dovajamo v bivalne prostore, medtem ko se zrak odvaja iz servisnih prostorov, kot so na primer kuhinje, kopalnice ali shrambe. Pomembno je, da je v vsakem prostoru dovolj samo en dovod ali odvod zraka.

 

Osnova za izračune je, da morata biti vsoti dovedenega in odvedenega zraka vedno enaki, pri čemer mora biti prezračevalni sistem prilagojen tudi potrebam in zahtevam uporabnika. Tako je potrebno ob načrtovanju upoštevati funkcijo stavbe v smislu ali gre za poslovne prostore, stanovanjsko stavbo ali gospodarsko poslopje. Ne smemo pa pozabiti tudi na površino in predvsem število oseb, ki se bodo v prostorih največkrat zadrževale. Vsi ti dejavniki so ključnega pomena in jih je potrebno obvezno upoštevati, če želimo, da bo prezračevalni sistem dovolj učinkovit.

 

Prezračevanje hiše je nujno potrebno za doseganje predpisane pretočnosti zraka

 

Prezračevanje hiše je ključnega pomena, če želimo v našem domu zagotoviti čim boljše pogoje za bivanje, in je nujno potrebno, če želimo zadostiti sanitarnim predpisom. Le ti zahtevajo pretočnost dovedenega zraka 15m3/h na osebo, kar pa bomo težko dosegli zgolj z odpiranjem in zapiranjem oken. Za to je potrebno resno razmišljati o enem od mnogih prezračevalnih sistemov, ki nam to pretočnost zagotavljajo v vsakem bivalnem prostoru v vsakem trenutku. 

Prezračevanje hiše pa ne vpliva samo na volumen dovedenega zraka, ampak tudi na volumen odvedenega zraka. Z učinkovitim prezračevanjem se poskrbi za odvajane umazanega zraka, predvsem vonjave in odvečne vlage, pri čemer je odvajanje odvisno tudi od funkcije prostorov. Pomembno je, da se uspešen odvod umazanega zraka zagotovi predvsem v kuhinji in utilitiju, kletnim prostorom zadostuje že minimalni odvod, medtem ko za garažo odvod ni potreben, saj se redno naravno zrači.