Novice

prezračevanje hiše
Splošno

Prezračevanje hiše je odvisno od situacije na terenu

Zaradi kakovostnejše gradnje so postale sodobne hiše praktično zrakotesne, zaradi česar je potreba po prezračevanju hiše toliko večja. Neprestano odpiranje oken običajno tem potrebam ne zadovolji, zato je potrebno razmisliti o bolj učinkovitejših prezračevalnih sistemih oziroma napravah. Ko se odločate za prezračevanje hiše, je ključnega pomena podatek, v kateri fazi se zanj odločate. Če gre za novogradnjo, potem je vredno o tem razmisliti že v fazi načrtovanja, če pa je hiša že vseljena, je potrebno razmisliti o morebitnih gradbenih posegih. 

Predno se odločate za prezračevanje hiše, se vsekakor splača posvetovati s strokovnjaki na tem področju, ki vam bodo natančno razložili in predstavili vse možnosti glede na vašo situacijo. Pri izbiri najbolj primernega ponudnika morate imeti v mislih to, da gre za dolgoročno rešitev, zato temeljito pobrskajte po spletni ponudbi različnih ponudnikov prezračevalnih sistemov. Prepričani smo, da boste skupaj našli za vas najboljšo rešitev.

Rekuperator zraka zagotavlja pretok zraka v hišo in iz nje

Eden od najbolj učinkovitih in tudi razširjenih sistemov prezračevanja hiše in drugih objektov je prezračevalni sistem z vračanjem toplote. Celoten sistem je sestavljen iz različnih elementov, med katerimi je tudi rekuperator zraka. Gre za prezračevalno napravo z dvema elektromotorjema, ki poskrbi za izmenjavo zraka na izmenjevalcu toplote, posledica česar je, da se zunanji zrak, ki prihaja v objekt, ogreje s sprejemanjem toplote iz odpadnega zraka.

Za čim bolj optimalno delovanje mora biti rekuperator zraka nameščen v prostore, kjer je temperatura vsaj 10°C. Najbolje je, da je postavljen na zunanjo steno, zaradi česar bosta kanala za povezavo s fasado čim krajša. Predno zrak vstopi v rekuperator, se prefiltrira, za kar poskrbijo ustrezni filtri, ki jih je potrebno redno menjati. Sestavni del rekuperatorja zraka je zaslon na dotik, preko katerega se lahko natančno regulira pretok zraka, nastavi tedenski program delovanja in prikaže morebitna opozorila.