Novice

talno gretje
Splošno

Različne izvedbe talnega ogrevanja

Talno gretje lahko ponudi zelo dober učinek v različnih stanovanjskih in drugih prostorih. A za to bo treba najprej izbrati in vgraditi ustrezne grelne elemente, nato pa moramo znati sistem tudi uporabljati. Za kar najboljši učinek se moramo najprej odločiti med dvema vrstama talnega ogrevanja.

Toplovodno talno ogrevanje

Priljubljena rešitev je toplovodno ogrevanje, pri katerem grelna telesa napaja vroča voda.

Vodovodna napeljava je verjetno že dobro urejena in jo je možno razširiti za uporabo v sistemu talnega ogrevanja, pravzaprav je morda toplovodni sistem že v uporabi za radiatorsko ogrevanje. V tem primeru je vodovodna napeljava z minimalnimi prilagoditvami verjetno ustrezna tudi za napajanje talnih grelnih elementov.

To sicer ni nujno, tako da se moramo pravočasno prepričati o tem, kakšne možnosti odpirajo trenutno vgrajeni sistemi. Čisto možno je, da vodovodna napeljava ne omogoča enostavne vgradnje talnega ogrevanja in bi bile za to potrebne velike prilagoditve.

Električno talno ogrevanje

Lahko pa je talno gretje električno, kar je v mnogih primerih še bistveno bolj elegantna opcija. V tem primeru namreč nismo vezani na toplovodno omrežje, temveč potrebujemo le elektriko. Praviloma je veliko lažje dobiti dostop do električnega omrežja kot do toplovodnega, prav tako ni treba skrbeti za grelne naprave in vire energije. Električno talno gretje je vsekakor dobra rešitev v stavbah z minimalnimi sistemi in dobro izolacijo, v praksi pa ponuja zelo dober končni učinek.

V vsakem primeru lahko pričakujemo, da bo ponudilo talno gretje posebno udobje. Gre namreč za posrečeno rešitev, ki uspešno nadoknadi mnoge pomanjkljivosti drugih ogrevalnih sistemov. Posebej očitna prednost je ta, da se prostor segreva enakomerno, ne le okoli grelnih teles. Tako bo občutek v prostoru bistveno bolj prijeten, in to že pri nižjih temperaturah. Na dolgi rok to pomeni tudi velik prihranek in optimalno učinkovitost takšnega sistema, kar je pogosto glavni adut talnega ogrevanja.

talno gretje

Vodovodne inštalacije morajo biti skrbno načrtovane

Inštalacije vodovoda je potrebno načrtovati že pred začetkom gradnje hiše. Ko se razporejajo prostori, je dobro razmisliti, kje bodo sanitarni prostori in kej bo potrebno imeli napeljane cevi za vodo. Če želimo imeti funkcionalno razporejene cevi, moramo paziti, da bodo kopalnice v različnih nadstropjih ena nad drugo in da se bodo nahajale blizu kuhinje ali pralnice.

Vodovod inštalacije, ki bodo dobro načrtovane, nam bodo olajšale delo, saj bo tako potrebno veliko manj cevi in razvodov, ki i vodo peljali v vse kotičke hiše. Cevi, ki so uporabljene pri vodovodnih inštalacijah morajo biti nameščene na glavne stene, saj to preprečuje nastanek motečega zvoka. Cevi morajo seveda biti tudi izolirane z izolacijskim materialom.

Vodovod inštalacije nam mora pripraviti vodovodni inštalater, ki je strokovnjak na področju inštalacij. Delo bo tako hitro in kakovostno opravil hitro in brez večjih težav. S svojimi izkušnjami nam bo tudi svetoval, kako naj postavimo cevi in kje je najbolje imeti kopalnico.

Polaganje talnega gretja v stanovanju

Polaganje talnega gretja poteka v več fazah. Najprej je potrebno na tla položiti stiropor, ki se ga obloži s troslojno folijo za talno ogrevanje. Folija je sestavljena iz aluminija, ki je potreben saj pomaga pri odbijanju toplote od tal. Takšna folija ima navadno tudi narisano mrežo, ki polagalcem pomaga postavljati cevi.

Polaganje talnega gretja se nato nadaljuje tako, da mojstri položijo izbrane cevi, ki so narejene iz fleksibilnega materiala, kar pomeni, da se brez težav oblikujejo glede na posamezen prostor. Cevi se pritrdijo s sponkami, ki se pritrdijo v folijo in v stiropor pod cevmi. Dobri mojstri nam bodo talno gretje položili zelo hitro, lahko tudi v enem samem dnevu.

Polaganje talnega gretja se zaključi tako, da se cevi priključijo na razdelilno omarico, ki vsebuje ogrevalne veje. Cevi se napolni z vodo pod pritiskom, ki mora biti na začetku kontroliran.

Talno gretje je lahko vodno ali električno

Talno gretje, ki ga pozna večina ljudi, je talno ogrevanje s pomočjo cevi po katerih se pretaka topla voda. Večina mladih družin, ki se odloči za prenovo kupljenega stanovanja v mestu ali za gradnjo novega doma, se dandanes odloči za namestitev talnega gretja, ki predstavlja izredno praktičen način ogrevanja.

Talno gretje pa seveda ni nujno vodno. Lahko se odločimo za električno talno gretje, ki je ravno tako učinkovito. Seveda je električno talno gretje dražje od vodnega, saj kot vsi dobro vemo, je električna energije precej draga. Lahko pa si talno gretje namestimo le v določene prostore, kjer nimamo drugačnih možnosti.

Talno gretje, ki deluje na elektriko je praktično prav zaradi tega. Če v določenemu prostoru nimamo možnosti, da bi vgradili radiatorje, lahko pod keramične ploščice namestimo posebno tanko mrežo, po kateri teče elektrika, ki bo ogrevala celoten prostor. Takšno ogrevanje je izredno učinkovito in hitro segreje tudi večje sobe.

Kako postaviti novi hišni vodovodni sistem?

Hišni vodovod se ne postavi tako zlahka, potrebno je kar nekaj predhodnega znanja, ki bo omogočil kvalitetno postavitev in olajšal morebitne težave, ki se znajo pojaviti ob postavitvi. Včasih  se je hišni vodovod priklapljal s pomočjo bakrenih cevi, danes pa  je tehnologija in industrija močno napredovala zato se je trend spremenil in se po novem polagajo alkatenske cevi in cevi iz PPR materialov.

Takšne cevi so odporne proti rji in imajo dolgo življenjsko dobo, kar je odlično saj ste potem lahko prepričani, da ne boste imeli kasnejših težav ter so odporne proti večjim obremenitvam. Star način instalacije vodovodnih cevi je bil dokaj počasen in nepraktičen   saj je bilo potrebno vsako cev posebej odrezati in jo med seboj pri cinkati ter preveriti, da sistem res ne bo začel puščati.  Zaradi napredka je danes  popolnoma drugače.

Gibljivi materiali se hitro vgrajujejo in med seboj povezujejo. Sam pregled napetosti pri ceveh je hiter saj nam že sami števci pokažejo nivo vode v sistemu in v kolikor pride do puščanja merilci kažejo nižji tlak v sistemu, tako da lahko hitro ukrepate in popravite situacijo, da ne pride do poplave.

Kaj je potrebno za hišni vodovod?

Če sami niste dovolj izkušeni s takšnimi tehničnimi in gradbenimi zadevami, potem je to delo najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za pravilno namestitev hišnega vodovoda. Pri namestitvi je potrebno imeti primerno orodje, hidrofor, cevi, črpalko in še ostalo.

Ko se odločite za novo namestitev morate tudi dobro pregledati stene in biti pozorni na morebitne prepreke ali pa težave, ki se lahko pojavijo med prenovo. Ko je hišni vodovod končan lahko vodo uporabljate normalno po celotnem stanovanju ali pa hiši.