Novice

Povezovalni trak
Splošno

Različne možnosti pri delu s težkimi bremeni

Pri vsakem delu je zelo pomembno, da izberemo pravo opremo. To pa naredimo tako, da najprej upoštevamo vse specifične zahteve naloge, ki jo imamo pred seboj, in ugotovimo, katera izmed razpoložljivih rešitev bo ponudila najboljši učinek. Le redko imamo na razpolago univerzalno rešitev, ki bi bila ustrezna v prav vsakem primeru. Pri delu s težkimi bremeni to še kako velja, zato je treba pozorno izbrati pravi izdelek.

Najpogosteje se za dvigovanje in prestavljanje težkih bremen uporabi veriga z zadostno nosilnostjo, običajno v kombinaciji z dvigalom ali vitlom. To je vsekakor dobra rešitev – ponuja zadostno nosilnost iz zmogljivost, predvsem pa je veriga zanesljiva in vzdržljiva. Poleg tega je verjetno tudi cenovno relativno ugodna, enostavna za uporabo in prinaša še druge odlike, ki jih pri tovrstni opremi iščemo. S tem pokrije širok spekter potreb različnih uporabnikov, ki iščejo ustrezne bremenske vrvi za svoje delo. Dobra veriga je zelo uporabna pri delu z raznolikimi tovori, seveda pa še vedno ni najboljša izbira v prav vsakem primeru.

V nekaterih primerih je povsem zadosten že povezovalni trak, ki je običajno bistveno cenejši od alternativ, predvsem pa lažji, enostavnejši za uporabo in tudi bolj prijazen do tovora. Res je, da se povezovalni trak praviloma uporablja za povezovanje tovora, poznamo pa tudi dvižne trakove, ki ponujajo dovolj nosilnosti za dvigovanje in prestavljanje težkih bremen. V vsakem primeru so takšni trakovi lahko zelo uporabni in se izkažejo za pravo orodje pri delu s težkimi bremeni. Povezovalni trak je pri mnogih opravkih s takšnim tovorom kar nujna oprema – ne pomaga le pri dvigovanju in prestavljanju, temveč tudi pri zaščiti in stabilizaciji tovora, predvsem pri prevozu.

Upoštevati je treba torej razlike, ki se pokažejo med različnejšimi opcijami. Ne gre vedno za prednosti in slabosti, temveč za lastnosti, ki se izkažejo za dobrodošle v luči zahtev posamezne delovne naloge.