Novice

Različni tipi skladišč zahtevajo različne viličarje
Splošno

Različni tipi skladišč zahtevajo različne viličarje

Viličarji so prvenstveno namenjeni prelaganju tovora na paletah. Vilice so ustvarjene ravno zato, da brez truda zagrabijo paleto, jo primerno nagnejo, da se ne zruši, in nato dvignejo ter prenesejo na želen konec skladišča. Nekateri proizvodni procesi pa zahtevajo drugačna pakiranja, čemur se morajo viličarji prilagoditi. Zato so danes v uporabi zelo različni viličarji, ki se zelo natančno prilagajajo potrebam upravljavcev skladišč. Nekateri so večji, drugi manjši, nekatere odlikuje teleskopska roka z vrtljivim nastavkom, drugi imajo le osnovne vilice za dvig na višino. 

Med vsemi viličarji za specifična ali splošna opravila velja Linde viličar za prvi razred v kvaliteti, zmogljivosti in servisni podpori. Linde viličar lahko dobimo na električni ali dizel pogon. Dizel motorji z notranjim izgorevanjem izhajajo iz avtomobilske industrije, zato dosegajo najvišje standarde tako na področju porabe, kot tudi pri izpustih škodljivih plinov. Motorni Linde viličar je zato zelo tih in ne moti ljudi okoli njega. Tudi za delo je bolj prijeten, saj ni potrebno nositi čepkov za ušesa, s tem pa se poveča tudi varnost pri delu. S tihimi stroji se lahko lažje sliši druge udeležence v skladišču, kar privede do hitrejše reakcije pri nesrečah in bolj enostavnemu prilagajanju dela.

Pri višjih skladiščih, kjer se material skladišči na večjih višinah, se potrebuje teleskopski viličar z roko za prijemanje. Po navadi je teleskopski viličar uporabljen le pri večjih višinah, kjer je nevarnost, da tovor zdrsne, precej večja. Zato tam navadne vilice za viličarja ne pridejo v upoštev in jih je potrebno zamenjati s prijemalko, ki nepremično fiksira tovor. Teleskopski viličar za terensko uporabo pa je največkrat uporabljen pri zunanjih višinskih delih, zlasti na gradbiščih višjih objektov. Veliko pa se ga uporablja tudi za vzdrževalna dela in pri podiranju dreves v mestih in tam, kjer je nevarnost, da bi padla na hiše.