Novice

Razlike med toplotnimi črpalkami
Splošno

Razlike med toplotnimi črpalkami

Toplotna črpalka je zelo privlačna opcija, po kateri posegajo tisti, ki bi radi svoj dom ogrevali zanesljivo in učinkovito, predvsem pa s kar se da nizkimi dolgoročnimi stroški. Problem pa je v tem, da so na trgu zelo raznolike izvedbe toplotnih črpalk, ki pokrivajo širok cenovni in kakovostni razpon. Treba bo torej izbrati napravo, ki se bo v konkretnih razmerah najbolje izkazala, kar pa ni vedno enostavno. Predvsem je pomembno to, da se ne orientiramo le na podlagi cene, temveč premislimo, katera rešitev se bo najbolje obnesla.

To ne pomeni, da cenejše izvedbe ne morejo dobro opraviti svoje naloge. Tudi toplotna črpalka zrak zrak, ki velja za enostavnejšo in cenejšo izvedbo, je lahko zelo dobra izbira. Najbolje se bo obnesla v okolju z milimi zimami, a seveda je vedno dobrodošlo, da lahko dom ogrevamo z uporabo brezplačne energije iz okolja. Tako je toplotna črpalka zrak zrak priporočljiva izbira za tiste, ki želijo svoje stanovanje ogrevati brez visokih stroškov in brez posebej drage opreme. Takšne črpalke so na voljo po izredno ugodni ceni, le nekaj tisočakov bo treba pripraviti, pa tudi vgradnja je zelo enostavna. Na dolgi rok je toplotna črpalka zrak zrak učinkovita in zanesljiva, tako da se začetna investicija zelo hitro povrne.

Zelo verjetno pa je, da se bo še bolje obnesla kakšna druga toplotna črpalka. Zemlja voda je med najbolj priljubljenimi opcijami, saj ponuja zadostno zmogljivost za zanesljivo ogrevanje v mrzlih zimah, poleg tega je prilagodljiva in se uporablja tako za sanitarno vodo kot za ogrevanje prostorov. Res pa je, da toplotna črpalka zemlja voda zahteva nekoliko višjo investicijo in tudi nekaj več dela pri vgradnji. Na voljo moramo imeti zadostno površino za vgradnjo zemeljskih kolektorjev, potreben bo tudi izkop. Razlika je očitna, toplotna črpalka zemlja voda je v tem oziru veliko bolj kompleksna.