Novice

Rezervni deli za motorne žage
Splošno

Rezervni deli za motorne žage

Motorne žage, kot je Husqvarna 560 xp, so glavno orodje za profesionalne gozdarje in sekače. Tudi vrtnarji jih veliko uporabljajo za obrezovanje in podiranje dreves ter grmičevja. V profesionalni uporabi se ni mogoče izogniti povečani obrabi delov orodja, kar je pri intenzivnih orodjih, kot je motorna žaga Husqvarna 560 xp še posebej izrazito. Do povečane obrabe pride predvsem pri premikajočih se delih. Tako je najbolj na udaru gotovo veriga motorne žage, pa tudi meč za rezanje, drsna sklopka, protivibracijsko vpetje ter ročaj z gumbi za plin in omejitev dostopa zraka za lažji zagon. Zato je za profesionalce zelo pomembna zaloga, v kateri so rezervni deli Husqvarna za takojšnje popravilo in menjavo obrabljenih delov. 

Mnogi profesionalni gozdarji imajo že na terenu posebne kovčke, v katerih so rezervni deli Husqvarna, tako da je takojšnje popravilo mogoče na samem licu mesta in se tako ne izgublja dragocenega časa za pridobitev rezervnih delov. Poleg tega pa imajo mnogi tudi prenosne brusilnike, s katerimi je bušenje verige brez snemanja povsem enostavno. Komplet, v katerem so brusilnik za verigo in rezervni deli Husqvarna z meči, vijaki in matici, je bistvenega pomena za zagotavljanje večje produktivnosti pri delu v gozdu.

Za domačo uporabo pa je motorna žaga Husqvarna 560 xp že skoraj premočna, saj le redko potrebujemo žago tolikšne moči za enostavna dela pri vzdrževanju okolice in privat vrtov. Tu pridejo bolj do izraza nekatere lažje žage, kot je Husqvarna 135. Z njo bodo obrezovanje grmovja in druga vrtna dela mnogo bolj enostavna, zaradi manjše obrabe tudi ne potrebujemo nujno vseh rezervnih delov, ki jih sicer uporabljajo profesionalci. Vseeno pa se splača imeti na zalogi kakšno dodatno verigo ter vsaj brusilni strojček za ročno brušenje verige, ko se ta skrha. Motorna žaga z obrabljeno verigo je namreč lahko še bolj nevarna od tiste z ostro.