Novice

Rezervni deli za traktorje
Splošno

Rezervni deli za traktorje za hidravlični sistem

Rezervni deli za traktorje so potrebni za različne dele traktorjev. Pri vsakem traktorju je zelo pomemben tudi hidravlični sistem, ki ga je leta 1939 izumil Harry Ferguson. Pred tem traktorji hidravlike sploh niso imeli. Od takrat pa se jo vgrajuje v vse modele traktorjev. Če se torej hidravlika pokvari, bomo potrebovali ustrezne rezervne dele, da bomo lahko traktor ponovno nemoteno uporabljali. 

Rezervni deli za traktorje, ki jih zahteva hidravlika, so različni. Hidravlični sistem je sestavljen tako, da ima odprt krožni tok olja. Omenjeni sistem črpa olje iz rezervoarja in ga nato pošilja do pretvornika hidravlične energije. To je najpogostejši način delovanja hidravlike, ki je vgrajen v večino traktorjev. Lahko pa imamo tudi drugačne sisteme od omenjenega. 

Rezervni deli za traktorje, ki imajo zaprti krožni tok olja, pa se malce drugačni. Tu namreč olje prehaja direktno v hidravlično črpalko. To bomo srečali pri modelih, kjer se olje črpa iz rezervoarja le pri odvzemu iz hidravličnega sistema. To lahko srečamo pri napravah, ki so priprete na traktor. 

Vrtavkasta brana in njeni sestavni deli

Vrtavkasta brana je delovna naprava, ki meri v širino dobre tri metre. Običajna teža vrtavkaste brane je približno 1500 kilogramov. Seveda govorimo o večji brani, ki jo uporabljajo v moderne kmetijske namene. Takšen model vrtavkaste brane ima 12 rotorjev, ki nudijo 24 nožev za obdelovanje zemlje. Da lahko traktor s takšno brano učinkovito deluje, mora biti precej močan, saj bi šibki modeli bili za omenjeni model neučinkoviti. 

Vrtavkasta brana mora imeti tudi sestavne dele, s katerimi jo priključimo na traktor. Omenjeni del imenujemo priključno drogovje, ki je ključno za varno uporabo vrtavkaste brane. Nato je tu še prenosnik vrtljajev priključka ter stranski ščitnik, ki poskrbi, da se med delom ne pripeti kakšna nesreča. 

Vrtavkasta brana je namreč delovni stroj, ki je lahko ob nepazljivi uporabi nevaren, zato jo moramo uporabljati pazljivo.