Novice

Senčila iz platnenih struktur
Splošno

Senčila iz platnenih struktur

Senčila za uporabo na okenskih površinah lahko v grobem razdelimo na dve skupini: mehka in trda senčila. Med trda senčila spadajo rolete, ki omogočajo popolno zatemnitev in ponujajo najboljšo zaščito okna. Bolj delikatne variante trdnih senčil so zunanje in notranje žaluzije, ki imajo trdne lamele za zakrivanje svetlobe. Najštevilčnejša skupina pa so seveda mehka senčila, med katera spada veliko več vrst senčil.

Za zastiranje oken se tako največ uporabljajo plise senčila iz mehkega platna, ki je že predpripravljeno za zlaganje. To pomeni, da ima že pripravljene prepogibe v stilu harmonike, zlagajo pa se tako, da jih z vrvico potegnemo kvišku, tako kot sorodne notranje žaluzije. Plise senčila so zelo prilagodljiva. Omogočajo namestitev tudi na trikotnih oknih, pri čemer mora mojster nameščanja najprej natančno premeriti dimenzije in jih prilagoditi glede na sistem zlaganja. Ena od mnogih prednosti, ki jih ponujajo plise senčila, je možnost naročila različnih platen. Pri platnih lahko izbiramo stopnjo prepustnosti za svetlobo, barvo, vzorec ali pa celo poslikavo. Tako nam osvetljene plise zavese delujejo kot nekakšne žive slike, ki svetijo takrat, ko jih z zunanje strani osvetljuje sonce.

Med mehka senčila, za katera je glavni material zastrtja platno, spadajo še zunanji in notranji roloji, panelne in lamelne zavese, navadne zavese in tende. Pri tendah pa ne gre več za klasična senčila, ampak za povsem svojo vejo senčilnih rešitev.

Tende so platnena senčila, ki so samostoječa oziroma imajo svoj okvir. V praksi izgledajo bolj kot nekakšna začasna streha, ki daje senco na terasah in balkonih. Mnoge tende imajo okvirje za napenjanje nameščene ob najbližjem zidu, ni pa to nujno. Tipični primeri za tende so terase, kjer je okvir tend pritrjen na zid, tende pa se nato ob vodilni vrvici raztegnejo proti zunanjosti. Poleg senčenja so tende tudi dobrodošla zaščita pred dežjem, paziti pa je treba, da jih močan veter ne pretrga.