Novice

Shranjevanje sadja
Splošno

Shranjevanje sadja

Sadje je izrazito sezonska hrana, ki jo v večjih nakupovalnih središčih sicer dobimo tudi v času, ko je ne bi pričakovali. Industrializirana pridelava je pač našla rešitve, ki nam jagode servirajo tudi sredi zime. Če pa se s pridelavo sadja ukvarjamo sami, verjetno v bistveno manjšem obsegu, ali pa imamo pri kakšnem drugem delu opravka s shranjevanjem sadja, moramo najti dobre rešitve za pakiranje, s katerim lahko ohranimo svežino živil.

Najbolje je, če sadje hranimo le za kratek čas. V tem primeru imamo na voljo tudi najširšo izbiro med vrstami embalaže, saj pride v poštev tudi tista embalaža, ki nima posebne funkcionalne naloge in služi bolj prezentaciji. To je recimo raznovrstna embalaža za jagode, ki je zelo posrečena izbira, nadalje pa imamo možnosti za druge vrste sadja in tudi nekatere univerzalne možnosti. Pravzaprav je tudi embalaža za jagode povsem uporabna za druge sorte sadja. Takšna embalaža je izjemno uporabna, saj ščiti vsebino pred različnimi dejavniki okolja, vsekakor vpliva na ohranjanje svežine, poleg tega pa posrečeno oblikovana embalaža za jagode pomaga tudi pri prezentaciji in prodaji sadja.

Dolgotrajno shranjevanje

Če bi radi uspešno shranili večjo količino sadja, bo treba seveda izbrati embalažo, ki je namenjena prav temu. To so lahko vakumske vrečke, ki jih z ustreznim aparatom uporabimo za vakumsko pakiranje, shranjujemo pa jih običajno v zamrzovalniku. Vakumske vrečke so cenovno ugodna, a zelo učinkovita rešitev za tovrstno pakiranje in shranjevanje, prav tako so zelo vsestranske, in se lahko uporabijo za pakiranje vseh vrst živil. Pri saju moramo biti sicer nekoliko bolj pozorni, saj imamo včasih opravka z občutljivimi mehkejšimi sadeži. Te je priporočljivo že pred vakumiranjem nekoliko zamrzniti, da postanejo bolj odporni na obremenitve, ki so jih pri postopku deležni znotraj vakumske vrečke. Postopek ni preveč zahteven, ponudi pa odličen učinek – na ta način lahko sadje shranimo za več mesecev.