Novice

Novosti na področju nepremičnin

Smrekovi peleti so trdni in kvalitetni

Smrekovi peleti so glede na teste in na mnenje strokovnjakov najboljši na slovenskem trgu. Če se na pelete spoznamo je tako dobro, da na začetku testiramo več različnih vrst lesa in šele nato se lahko odločimo, katere bomo redno kupovali. Ko bomo preizkusili več vrst lesa in več blagovnih znamk, bomo zagotovo našli tiste, ki nam bodo najljubši. 

Smrekovi peleti so se v različnih situacijah izkazali kot izjemo dobri, saj so zelo trdni in proizvedejo zelo malo pepela. To je pomembne podatek za marsikaterega uporabnika, ki sovraži pepel in prav, ki se ustvarja po kurjenju oziroma pri čiščenju peči. Ker so takšni peleti tudi skoraj brez vlage, nam bodo odlično goreli in bodo zagotavljali zelo visoko kurilno vrednost. 

Smrekovi peleti morajo torej biti mehansko obstojni. Ko jih prodajalec nasuje v kotel, mora en kubični meter peletov tehtati vsaj 600 kilogramov. To je znak, da so resnično kakovostni. Pri določanju kakovosti je pomemben tudi otip peletov, ki morajo biti gladki in kompaktni. Pomembno je tudi da so vsi enake dolžine in da embalaža ni prašna. Najnatančnejši kupci gledajo tudi ali se v embalaži svetijo ali ne, saj je to tudi pomembna karakteristika. 

 

Peleti ne smejo biti razpokani

Peleti morajo biti na izgled izredno lepi. Če naletimo na pelete, ki so razpokani in imajo okrog sebe v embalaži ogromno prahu, zagotovo ne bodo kvalitetni. Tudi dimenzija peletov je pomembna, zato nikakor ne smejo biti različnih dolžin, saj to kaže na slab izdelavo. 

Peleti se lahko testirajo tudi s pomočjo kozarca vode. Strokovnjaki pravijo, da moramo pelete po nakupu preizkusiti tako, da jih damo v kozarec z vodo. Pri tem bodo kvalitetni peleti potonili na dno kozarca, saj bodo imeli dovolj dobro gostoto. 

Peleti, ki bodo nekvalitetni pa bodo plavali na površju, kar bo pomenilo, da niso ravno najboljši.