Novice

Prenosnik ASUS
Splošno

Tablični računalnik namesto prenosnika

Tablice so tradicionalno zapolnjevale prav posebno nišo ljubiteljev zmogljivih mobilnih napravic. Najbolj izrazita prednost takšnih naprav je gotovo prenosljivost, ki omogoča vsestransko uporabnost osnovne zmogljivosti računalnika. Kontrast v primerjavi s prenosnimi računalniki je bil običajno v zmogljivosti, saj so prenosniki vedno omogočali veliko več in so bili za zahtevnejše uporabnike vedno boljša izbira. Danes pa temu ni več tako, saj lahko dober tablični računalnik povsem nadomesti funkcionalnosti prenosnika! Pogosto je bolj smiselno uporabiti tablico kot prenosnik, še posebej dobra ideja pa so v mnogih primerih hibridni prenosniki, ki združujejo najboljše iz obeh svetov.

Dodaten razlog za izbiro tablic in hibridnih prenosnikov pa je v tem, da takšne naprave pogosto ponujajo priznani proizvajalci, ki so znani tudi po odličnih prenosnikih. Tako lahko na primer prenosnik ASUS primerjamo s tablicami istega proizvajalca, obe napravi pa si delita nekatere ključne odlike. Še posebej so takšne primerjave na mestu, če gre za naprave z istim operacijskim sistemom in primerljivo konfiguracijo strojne opreme – prenosnik ASUS je opremljen z operacijskim sistemom Windows, ki ga najdemo tudi na nekaterih ASUS tablicah.

Neposredno torej lahko ugotovimo, kaj ponuja prenosnik ASUS, česar ne zmore zagotoviti tudi tablični računalnik istega proizvajalca. Izkaže se, da so razlike pravzaprav minimalne, pogosto pa to pomeni prednost za tablico. Prva opazna razlika je gotovo v velikosti, ki je pogosto plus za tablice – so bolj mobilne, z izjemnimi ločljivostmi sodobnih zaslonov pa lahko kljub manjši fizični velikosti uživamo v veliki delovni površini. Nadalje se pogosto omenja razlika v funkcionalnosti izdelkov, češ da z opremo večjega prenosnika lažje opravljamo vsakdanja računalniška opravila, pri čemer pa se hibridni prenosniki z običajnimi že povsem dobro primerjajo, pravzaprav lahko tablični računalnik za prednost na tem področju izpostavi še na dotik občutljiv zaslon. Na koncu pa je treba omeniti še zmogljivost – v sodobnih tablicah že najdemo vrhunske komponente, ki naredijo zmogljivost tablic primerljivo zmogljivosti prenosnikov, še posebej, če imajo tudi enak operacijski sistem.