Novice

Defibrilator srčni spodbujevalnik
Splošno

Učinkovita pomoč pri težavah s srcem

Srce je lahko pri vsakdanjih obremenitvah na udaru različnih škodljivih dejavnikov, prav tako na zdravje tega organa vplivamo s prehrano, gibanjem in okoljem, v katerem živimo. Če k temu dodamo še dedne vplive in druge dejavnike, dobimo zelo razvejano mrežo faktorjev, ki vplivajo na zdravje srca. Med vsemi temi dejavniki lahko torej najdemo tudi različne grožnje, ki ogrožajo normalno delovanje srca. V nekaterih primerih lahko učinkovito ukrepamo, dober učinek ponujajo predvsem napredne naprave, kot so defibrilator, srčni spodbujevalnik in podobne rešitve.

Defibrilatorji so verjetno najbolj znani, saj jih pogosto srečujemo na raznih javnih mestih. Pomagajo namreč pri srčnem zastoju, ki se lahko pripeti nepričakovano, zato je vedno pametno imeti v bližini defibrilator za srce. Cena za takšno napravo je sicer dokaj visoka za kupce, ki nimajo zagotovljenega financiranja za takšne nakupe, zato defibrilatorjev še ne srečujemo povsod, kjer bi jih potrebovali. Še vedno pa je za defibrilator za srce cena dovolj ugodna, da v takšno opremo investirajo občine, izobraževalne ustanove in podjetja, tako da smo relativno dobro pokriti s tovrstno opremo, vsaj v bolj obljudenih mestih. Seveda pa je v primeru, da je potreben defibrilator za srce, cena povsem zanemarljiva, saj naprava lahko reši življenje. Služi uporabi v primeru srčnega zastoja, ko je treba nepravilno bitje srca spet spraviti na normalno stanje.

Je torej defibrilator srčni spodbujevalnik? Ne gre za povsem enako napravo, čeprav imata obe podoben namen. Medtem ko je za nenadni srčni zastoj najbolj učinkovit prav defibrilator, srčni spodbujevalnik služi stalnemu spodbujanju pravilnega delovanja srca. To je naprava, ki se namesti v podkožje prsnega koša, elektrode pa segajo vse do srca. Tako lahko spodbujevalnik redno nadzira delovanje srca in tega tudi upravlja s primerno odmerjenimi električnimi pulzi. To je lahko idealna rešitev za bolnike s šibkim srcem ali kakšnimi boleznimi.