Novice

leseni nadstreški
Splošno

Uporaba stavbnega lesa za gradnjo skeletnih konstrukcij

Les je verjetno najbolj univerzalen material, ki ga pozna človeštvo. Ljudem so na voljo ogromne površine gozdov, kjer je moč dobiti kvalitetne vrste lesa, hkrati pa je to obnovljiv vir, ki venomer raste in se širi. Seveda je potrebno nekaj previdnosti, da ne bi s pretiranim izsekavanjem gozdov naredili prevelike škode, toda načeloma se gozdovi obnavljajo kar sami, če so le primerno vzdrževani. Zato je gospodarjenje z gozdovi zelo pomembna panoga, gozdarstvo pa težak, a cenjen poklic. V Sloveniji imajo gozdarstvo in lesno predelovalne dejavnosti zelo bogato tradicijo, saj smo z gozdovi zelo bogata dežela.

Največ lesa se porabi za namene stavbnih konstrukcij. Sem spadajo lesene skeletne hiše, lesena ostrešja, leseni nadstreški za avtomobile, skednji in kozolci ter manjše vrtne lope za orodje. V večini primerov so slovenske hiše narejene na tradicionalen način – opečnata gradnja in leseno ostrešje. Z razvojem naprednih tehnik gradnje pa so ponovno prišle v veljavo tudi lesene skeletne hiše, ki jih je bilo nekdaj veliko, vmes pa so kar nekako utonile v pozabo. Zaradi vnetljivosti je les vedno veljal za nekoliko tvegan material, z današnjimi tehnikami gradnje in preventivnimi protipožarnimi aktivnosti pa je tveganje za požar tudi v povsem leseni hiši relativno nizko. Tudi v primeru vžiga omogočajo lesene skeletne hiše precejšnjo strukturno stabilnost, površinske obdelave in izolacijski materiali pa zavirajo propagiranje ognja.

Poleg skeletnih hiš in ostrešij se gradbeni les čedalje več uporablja tudi za izdelavo lesenih nadstreškov. Ti so največ uporabljani kot pokrito parkirno mesto za avtomobil ali dva. Leseni nadstreški so precej enostavne izvedbe in hiši dodajo toplino – ustrezno obdelan les je prava paša za oči. Hkrati pa se leseni nadstreški precej dobro ujemajo tudi s trendom manjših hiš, ki smo mu trenutno priča. V tem primeru nadomestijo notranjo garažo, ki bi sicer zasedala dragoceni prostor.