Novice

Brainobrain naloge
Splošno

Vaje za učinkovito učenje

Učenje ni odvisno le od tega, kolikokrat se srečamo z določenimi vsebinami in koliko časa jim namenimo. Vajeni moramo biti tudi vzdrževanja koncentracije, pravzaprav moramo znati svojo pozornost pravilno usmerjati, v poštev pa pridejo različne tehnike pomnjenja, ki jih razvijemo že zelo zgodaj. Tisti, ki bi radi svoje miselne spretnosti še bolj nadgradili, imajo za to na voljo več možnosti.

Dober učinek ponujajo Brainobrain vaje, ki so prilagojene prav tovrstnemu razvoju. Gre za dokaj enostavne vaje, ki so v osnovi namenjene otrokom in se v praksi uporabljajo v programih obšolskega izobraževanja otrok. Ker pa Brainobrain vaje služijo prav urjenju spretnosti, ki so ključne za učinkovito učenje, jih lahko s pridom izkoristimo tudi v nekoliko kasnejšem življenjskem obdobju. Programi izobraževanja otrok pokrivajo različne starostne skupine, vse do zaključka osnovne šole, pri teh letih pa so otroški možgani že razviti do te mere, da se lahko soočajo z istimi koncepti kot odrasli. Brainobrain vaje, ki so prilagojene starejši starostni skupini, so lahko zelo koristne tudi za odrasle.

Učenje z vsemi čutili

Prav tako lahko odraslim koristi metoda VAK, ki izpostavlja pomen različnih čutil pri učenju. Čutila imajo zelo veliko moč in konkretno odločajo o tem, kaj si bomo vtisnili v spomin in česa ne. Ravno zato se recimo pri kakšnem vonju ali okusu takoj spomnimo na dogodke, ki jih s temi občutki povezujemo. Metoda VAK izkorišča ravno to povezavo med čutili in možgani, to pa usmerja v učinkovito učenje. Vsak ima pri učenju svoje preference, tako da mora najti način, ki mu najbolj odgovarja. Metoda VAK ima pri tem predvsem to nalogo, da predstavi vse možnosti in omogoči vsakomur, da preizkusi različne tehnike pomnjenja in odkrije tisto, ki ponuja najboljši rezultat. Ker se prav vsi učimo na več različnih načinov, nam pomaga tudi spoznavanje tistih tehnik, ki nam sicer ne odgovarjajo najbolj.