Novice

Varilni aparat
Splošno

Varilni aparat omogoča več vrst elektroobločnega varjenja

Varilni aparat nam omogoča kar nekaj vrst obločnega varjenja. Zelo znan je metoda s potopljenim lokom, metoda pod plinsko zaščito z vnetljivo elektrodo in še bi lahko naštevali. Nato pa imamo tu še druge vrste varjenja. Eden izmed postopkov spajanja, je postopek brez polnilne kovine, pri kateremu toploto potrebno za taljenje robov, ki jih je treba variti, zagotavlja upor v nasprotju s prehodom električnega toka skozi območje, ki ga je treba spojiti. 

Varilni aparat omogoča tudi varjenje z oksiacetilenom. To je postopek pri kateremu se uporablja kot vir toplote plamen, ki nastane pri izgorevanju acetilena s kisikom. Nato pa imamo še postopke s koncentrirano energijo. V to skupimo spadajo procesi, ki uporabljajo žarke energije, ki lahko na kos skoncentrirajo zelo velike moči, od nekaj tisoč do nekaj milijonov vatov na kvadratni milimeter površine. 

Varilni aparat je tako izredno uporabna naprava, ki jo večini uporabljajo profesionalni varilci a tudi amaterji, ki si občasno zvarijo kaj doma. 

Inverterski varilni aparat je orodje za varjenje materialov

Inverterski varilni aparat  je izredno priročno orodje, ki ga uporabljamo za varjenje dveh materialov, ki sta bila prvotno ločena. V praksi bi lahko rekli, da naprava materiala najprej segreje in nato spoji. Dobljeni zvar je stabilen in zagotavlja neprekinjenost materiala med različnimi povezanimi deli. Na trgu obstajajo različne vrste varilnih aparatov, toda eden najbolj uporabljenih je zagotovo ravno inverterski. 

Inverterski varilni aparat je lahek in kompakten, kar je njegova velika prednost pred tradicionalnimi velikimi napravami za ogromnim transformatorjem. Zato je tak varilni aparat veliko lažje prenašati in ga nameščati v posamezen prostor. 

Inverterski varilni aparat ima seveda drugačno delovanje, kot ga imajo klasični varilni aparati Pri običajnemu varilnemu aparatu izmenični tok kroži s pomočjo transformatorja, medtem ko pri inverterskemu varilnemu aparatu neprekinjen tok naprava črpa iz direktno iz električnega toka.