Novice

Klimatske naprave
Splošno

Večfunkcijska oprema za popolno udobje v stanovanju

Na udobje in kakovost bivanja v stanovanjskih prostorih vplivajo različni dejavniki, na katere lahko v večji ali manjši meri vplivamo z različnimi ukrepi. Največji vpliv pa ima bržkone temperatura okolja, ki jo uravnavamo s pomočjo ogrevalnih in hladilnih sistemov. V poštev pridejo različne naprave, ki jih lahko uporabimo za ta namen, običajno pa uporabljamo kak večji ogrevalni sistem za uporabo preko zime ter klimatske naprave za hlajenje v vročih poletnih dneh.

Najboljšo izkušnjo ponujajo naprave, ki združujejo več funkcij. V nekaterih primerih lahko najdemo zelo zmogljive sisteme, ki lahko prostore tako ogrevajo kot hladijo. To so napredne toplotne črpalke, ki bodo v vsaki vlogi naravnost navdušile. Prav tako pa imamo že med samimi toplotnimi črpalkami za ogrevanje na izbiro tudi takšne naprave, ki prepričajo z več funkcijami. To je recimo hibridna toplotna črpalka, ki ponuja popolno zanesljivost in zadostno zmogljivost za ogrevanje v vseh mogočih razmerah. Na hibridne toplotne črpalke se lahko povsem zanesemo tudi v mrzlih zimah, ko bi drugi ogrevalni sistemi hitro odpovedali.

Takšne toplotne črpalke se pri svojem delu odlično obnesejo. Hibridna toplotna črpalka izstopa predvsem z zmogljivostjo in zanesljivostjo, saj omogoča koriščenje različnih virov energije. Nekatere črpalke pa hkrati omogočajo tudi hlajenje, saj delujejo na enak način kot klimatske naprave. Ker so pri tem pogosto nekoliko bolj zmogljive, predvsem pa lahko bolje izkoristijo energijo, ki je razpoložljiva v okolju, ponujajo boljšo izkušnjo pri uporabi. Tako toplotne črpalke kot klimatske naprave prostore ohlajajo s pomočjo prenosa energije med notranjostjo in okoljem, se pa razlikujejo različne lastnosti, ki ponujajo različne končne izkušnje.

V končni fazi je pomembno predvsem to, da se poslužimo kakovostnih naprav, na katere se lahko zanesemo. Tako pozimi kot poleti želimo v svojem stanovanju vzdrževati prijetno temperaturo – pri tem se lahko večfunkcijska oprema odlično obnese, a le, če bo kos vsem izzivom in obremenitvam pri uporabi.