Novice

kršitev blagovne znamke
Splošno

Vse bolj pogosta kršitev blagovne znamke

V današnjem času je določeno blagovno znamko zelo enostavno in hitro kopirati. Čeprav je po zakonu to prepovedano in se zaradi tega lahko prejme denarno kazen, nekateri ljudje oziroma tovarne še kar naprej proizvajajo oblačila, torbice, obutev, šale in telefonske ovitke z logom svetovno priznanih blagovnih znamk. Zelo veliko tega je možno zaslediti v Turčiji, na Kitajskem in Indiji, kjer ta posel zelo dobro cveti, možno pa je dobiti zelo dober ponaredek za zelo smešno ceno.

Kako zaščititi blagovno znamko, da imena in loga znamke nebi kdo izkoristil in jo prodajal pod njenim imenom?

Kršitev blagovne znamke je kazensko kaznovana, globe so različnih višin, odvisno od tega za kako veliko kršitev se gre. Kršitev blagovne znamke v nekaterih državah sploh ni več tako velik tabu, saj si s polno pravico, ki jim ni bila dodeljena dovolijo natisniti logo svetovno znane blagovne znamke na njihove izdelke. 

Da bi preprečili kršitev blagovne znamke, je najbolje da se blagovna znamka registrira. Zaščita blagovne znamke se  začne s prijavo na uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Urad Republike Slovenije preveri ali zastopnik blagovne znamke izpolnjuje vse potrebne pogoje, da bi lahko zaščitil oziroma registriral svojo blagovno znamko. Zaščita blagovne znamke se lahko opravi tudi v tujini. Na voljo so trije različni načini. Prvi način je, da zastopnik odda vlogo pri ustreznem organu tuje države, druga možnost je mednarodna prijava po Madridskem sporazumu za katero znaša pristojbina 60e, tretja možnost pa je prijava na Evropskem uradu.

Kaj storiti v primeru, da nekdo brez vašega dovoljenja uporablja ime in logo znamke?

V takšnem primeru je najbolje zadevo predati sodišču, še prej pa je potrebno oddati prijavo na urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino. 

Tam bodo pričeli s postopkom ugotavljanja in ukrepali naprej, da se bo kršenje vaše znamke končalo in se ne bo več ponavljalo.