Novice

lamelni parketi
Splošno

Vsestranski lamelni parketi

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst parketa. Parketi se razlikujejo po svoji kakovosti, materialu, barvi in funkcionalnosti. V današnjem času izbira primernega parketa ni več tako zahtevna, saj je možno najti ogromno število koristnih informacij na spletu, ali pa vam te nasvete lahko poda izkušen strokovnjak na tem področju. Velikokrat strokovnjaki priporočajo izbiro lamelnega parketa, saj je le ta hiter za dobavo, predvsem pa je tudi cenovno veliko bolj dostopen, kot pa druge vrste parketov.

Lastnosti lamelnih parketov

Lamelni parketi so izredno priljubljena vrsta parketa, saj prostoru nudi domačnost in udobje. Vsem dobro poznana je kockasta oziroma mozaična postavitev lamelnega parketa. Obstajajo pa tudi druge vrste postavite, angleški videz in paralelni videz. Lamelni parketi so narejeni oziroma sestavljeni iz več manjših delov lamela. Večinoma merijo v dolžino 160mm, njihova debelina pa je do 10 mm. Za lažjo in hitrejšo montažo so lamele spojene na nosilni mrežici.

Ko je lamelni parket položen, ga je potrebno pustiti 4 do 16 dni v mirovanju, da se popolnoma posuši in ustali. Če se odločite za lamelni parket, ga je naknadno potrebno lakirati, brusiti, oljiti in kitati. Namestitev lamelnega parketa je hitra in majn težavna, kot pri polaganju drugih vrst parketov. Pri polaganju morajo tla biti čista in osušena. Za njegovo lepljenje se priporoča disperzijsko lepilo.

Vzdrževanje lamelnega parketa

Vzdrževanje lamelnega parketa je precej enostavno in vam ne bo vzelo zelo veliko vašega dragocenega časa. Ko boste čistili parket bodite pozorni, da izberete primerna čistila za parket, saj lahko ostala čistila, ki niso namenjena temu poškodujejo lamelni parket. 

Kot že omenjeno, boste morali po namestitvi lamelni parket enkrat naoljiti, polakirati, pobrusiti in kitati. Tako bo lamelni parket postal še bolj čvrst, njegova življenjska doba pa se bo zelo podaljšala. Za izbiro primernih čistil se posvetujte s strokovnjakom ali pa malce pobrskajte po spletu.