Novice

Brez dobre opreme na kmetiji ne bo šlo
Splošno

Brez dobre opreme na kmetiji ne bo šlo

Opravila na kmetiji zahtevajo veliko trdega dela, a prav tako imamo na voljo veliko pomoči. Časi, ko smo delali večinoma na roke, so že davno mimo, danes si pomagamo z raznoliko opremo, ki zmore opraviti bistveno več dela. Seveda pa je pomembno, da se dobro opremimo, če želimo biti pri opravilih učinkoviti in uspešni.

V največjo pomoč bo bržkone traktor, ki je glavni kos opreme v zbirki kmetijske mehanizacije. Pomembno pa je, da je traktor zanesljiv in v vsakem trenutku pripravljen na delo. V poštev pridejo torej tudi akumulatorji za traktorje in podobna dodatna oziroma rezervna oprema, ki zagotovi brezskrbno delo. Še posebej v času poletne sezone, ko si ne moremo privoščiti premora, morajo biti akumulatorji za traktorje vedno na rezervi, prav tako je pametno imeti pri sebi nekaj dodatnega goriva in drug potrošni material. Na srečo so tako akumulatorji za traktorje kot druga oprema na voljo v prosti prodaji, tako da se lahko opremimo z mnogimi kosi, ki omogočajo zanesljivo in nemoteno delo traktorja tudi pod večjimi obremenitvami.

Pri praktično vsakem opravilu na kmetiji pa je izjemno pomembna še druga oprema. Pri spravilu sena so recimo nepogrešljivi obračalniki in zgrabljalniki ter nakladalke oziroma balirke. V nekaterih primerih ima oprema več funkcij in jo lahko uporabimo v različnih situacijah, zgrabljalniki lahko na primer delujejo kot obračalniki, pogosteje pa moramo imeti v uporabi specializirano opremo, ki je posebej prilagojena za opravilo, s katerim se soočamo. Za popoln uspeh je seveda treba imeti cel komplet opreme, ki je lahko zelo obsežen – obračalniki in zgrabljalniki še zdaleč niso vse, kar bomo našli med mehanizacijo sodobne kmetije. 

Če se dobro opremimo, bo delo potekalo bolj tekoče, hitro in učinkovito, končni uspeh pa bo lažje doseči. Seveda še vedno ni popolnih zagotovil, saj bo treba vložiti veliko dela in znanja ter izkušenj.