Informacijski sistemi sodobnih podjetij

Nemogoče bi bilo najti uspešno podjetje, ki dandanes pri svojem poslovanju ne koristi zmogljivosti naprednih informacijskih sistemov. Morda res nekatera redka podjetja ne uporabljajo računalnikov pri opravljanju svoje dejavnosti, a tudi pri teh družbah je računalniška tehnologija nepogrešljiva v ozadju. Predvsem pri upravljanju poslovne inteligence, ki je ključna za ustvarjanje konkurenčne prednosti. Učinkovita obdelava poslovnih informacij je lahko za podjetje še kako koristna, a za najboljši izkoristek bo treba uporabiti namensko programsko opremo in ustrezne postopke. Brez zadostne pozornosti in pazljivosti bo ogrožena informacijska varnost, s tem pa tudi drugi temelji poslovanja podjetja.

Informacijska varnost je le en izmed pomembnih vidikov informacijskih sistemov sodobnih podjetij. Veliko pozornosti je treba seveda nameniti funkcionalnosti oziroma zmogljivosti teh orodij. Nič ne pomaga, če je sistem še tako varen, če ne more učinkovito obdelati velike zbirke poslovnih podatkov. Informacijska orodja so s svojimi funkcionalnostmi pogosto omejena na posamezne aspekte poslovanja podjetja, čeprav se med seboj zelo povezujejo in v končni fazi ponudijo celovito rešitev za upravljanje poslovnih informacij. CRM sistem na primer v izhodišču služi predvsem upravljanju odnosov s strankami, a večinoma takšni sistemi hkrati nudijo tudi napredne funkcije povezovanja upravljanja ponudbe in storitev, marketinga in drugih področij poslovanja. Tako lahko že sam CRM sistem močno pomaga pri upravljanju poslovanja podjetja, saj združuje kar nekaj dobrodošlih funkcij tudi z drugih področij. Če ne veste, kaj bi z zbranimi podatki poslovne inteligence, lahko prav CRM sistem ponudi učinkovito rešitev za uspešen začetek obdelave teh podatkov.

Seveda so na voljo tudi drugi sistemi, mnogi med njimi zelo specifični v svojih funkcionalnostih. Morda je njihov glavni namen informacijska varnost, morda služijo le osveževanju ponudbe in zaloge ali pa se uporabljajo za pripravo izpiskov in poročil. V vsakem primeru ima vsako sodobno podjetje pri svojem poslovanju na voljo celo kopico podatkov, ki jih je pametno uporabiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *