Ste se znašli v situaciji, kjer se odločate o nakupu nepremičnine?

Nakup nepremičnine je ena od najpomembnejših stvari v življenju, ki jih lahko kupimo. Zato je pri tem potrebna previdnost in potrpežljivost.

Najprej obvezno preverite, kako je stanje nepremičnine v zemljiški knjigi. Tukaj boste lahko videli veliko informacij o nepremičnini, kdo je lastnik, ali so vpisane kakšne hipoteke,… To je lahko ključen podatek, ki bo vplival na vaš nakup nepremičnine.

Ko preverite vse potrebne informacije in ste z prodajalcem že dogovorjeni za znesek in ste odločeni, da je to prava poteza, potem je potrebno skleniti prodajno pogodbo. Pogodba mora vsebovati nekatere podatke, ki so obvezni, da pogodba sploh velja. Predno pa se pogodba podpiše, mora prodajalec kupcu izročiti energetsko izkaznico, ki priprada nepremičnini in kupcu pove, kakšna je energetska učinkovitost stavbe.

Energetska učinkovitost stavbe

Energetsko učinkovitost stavbe je zapisana v energetski izkaznici, to je listina s podatki. Namen te izkaznice je, da kupec pridobi informacije o porabi energije in omogoča primerjavo različnih stavb med seboj.

Izdana energetska izkaznica je običajno veljavna 10 let. Energetska učinkovitost stavbe pa se določi glede na porabljeno energijo, ki je potrebna predvsem za ogrevanje in hlajenje prostor v nepremičnini in ogrevanje sanitarne vode.

Energetska izkaznica

Energetska izkaznica je nujno pri izgradnji nove nepremičnine, ali pri prodaji stare nepremičnine. Ni je pa potrebno delati v primeru, da nepremičnino oddajamo za krajše obdobje, manj kot eno leto.