Postavljanje industrijskih svetlobnikov

Industrijski svetlobniki so steklene površine, ki so namenjene prehajanju naravne svetlobe v notranje prostore objektov. Od oken ali okenskih vrat se ločijo po tem, da zasedajo relativno večje površine, hkrati pa je na prvem mestu cenovna ugodnost, in ne udobje pri upravljanju z njimi. Svetlobniki so po navadi brez mehanizmov za odpiranje, saj za zračenje in prezračevanje industrijskih prostorov skrbijo drugi elementi. Po navadi so svetlobniki narejeni iz polikarbonat stekla, ki se ga v industriji tudi največ uporablja.

Eden od bolj pogostih oblik svetlobnikov je svetlobni trak. V tem primeru gre za posamezne steklene površine, ki so sklenjene v dolge trakove za razsvetljevanje daljših hodnikov ali dolgih prostorov. Svetlobni trak kot tak je zelo primeren tudi kot strešno okno podzemnih dvoran in prehodov, kjer je njegova postavitev zelo smiselna. Za prezračevanje so pri svetlobnem traku na voljo lopute, na katere je nameščen elektronski sistem odpiranja.

Poleg prezračevanja, ki se mora izvajati na redne intervale, pa je potrebno poskrbeti tudi za zadosten izpust dima in toplote v primeru požara. Za to skrbi posebni sistem nodt, s katerim lahko preprečimo hitro širjenje in napredovanje požara. Sistem nodt uporablja posebne lopute, ki se jih namesti v svetlobni trak in se jih lahko hkrati uporablja tudi za prezračevanje. V primeru požara se aktivira elektronski mehanizem, ki odpre lopute na vnaprej določenih mestih in tako pripomore h izpustu dima in toplote v pravem trenutku. Lokacije loput za sistem nodt so določene s pomočjo požarnega načrta, ki vnaprej predvidi obnašanje požara glede na točko vžiga, gorljive snovi v prostoru in pa seveda obliko stavbe oziroma prostorov v njej.

Za še dodatno varnost so lopute sistema nodt lahko opremljene tudi z dodatnimi pnevmatskimi odpirali na stisnjen ogljikov dioksid, ki ne potrebujejo električnega napajanja. Z njimi je celoten sistem še bolj zanesljiv in varen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *