Pravi akumulator za sončne celice

Če želimo docela izkoristiti domačo sončno elektrarno, moramo v osrčje postaviti dober akumulator. To je ključna komponenta sistema, celo bolj pomembna kot same celice. Solarni paneli namreč dovajajo energijo, ki pa se mora nekje shraniti in nato posredovati porabnikom. Lahko si privoščimo nekaj kompromisov pri pretvorbi sončne energije v elektriko, pravzaprav so tudi najsodobnejše celice precej slabe pri izkoristku, ne smemo pa iskati bližnjic pri shranjevanju elektrike. Za sončno elektrarno torej potrebujemo kakovosten in zanesljiv akumulator.

Kateri akumulator izbrati? Vsekakor pridejo v poštev le namenski izdelki, ki so prilagojeni uporabi v elektrarni. Le tako bomo sončne celice najbolje izkoristili, uporaba porabnikov pa bo zanesljiva in varna. Izogibati se moramo akumulatorjev, ki niso prilagojeni za uporabo v takšnem sistemu. To so predvsem avtomobilski in sorodni akumulatorji, ki delujejo s tekočo kislino. Ti akumulatorji so lahko nevarni, saj sproščajo škodljive pline in zahtevajo vzdrževanje, poleg tega njihovo delovanje ni prilagojeno ciklom polnjenja in praznjenja. Veliko bolje se bo v elektrarni obnesel AGM akumulator, ki je narejen prav za to vlogo. AGM akumulator je prilagojen uporabi v sončni elektrarni, uporabljamo pa ga lahko brez skrbi tudi v stanovanjskih prostorih. Je namreč zaprt in ne sprošča škodljivih plinov, prav tako ne zahteva vzdrževanja. Za razliko od akumulatorjev s tekočo kislino je robusten in prizanesljiv do tistih, ki na opremo elektrarne ne pazijo preveč. Takšne akumulatorje lahko shranjujemo tudi v ležečem položaju in tudi s tem dopuščajo nekaj več svobode.

Seveda je AGM akumulator nekoliko dražji od avtomobilskih s primerljivimi lastnostmi, a ponuja tudi daljšo življenjsko dobo. Cikli polnjenja in praznjenja so lahko zelo škodljivi za akumulatorje, medtem ko je AGM akumulator prilagojen prav takšnemu delovanju. Ponuja optimalen izkoristek energije, ki jo dovajajo sončne celice, s tem pa tudi zadovoljstvo uporabnika na dolgi rok, tudi investicija se bo na ta način zanesljivo povrnila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *