Novice

Prečni presek pvc okenskega profila
Splošno

Prečni presek pvc okenskega profila

Pvc okna predstavljajo vodilni delež med vsemi na novo prodanimi okni pri nas. Ker so lahka, relativno poceni in dostopna ter enostavna za sestavljanje, so po navadi prva izbira vseh okenskih mojstrov pri nas. Kljub temu, da so pvc okna tudi najbolj oglaševana, pa se vseeno najde kar precejšnje število odjemalcev drugih okenskih okvirjev. Leseni okenski okvirji pridejo v upoštev zlasti pri novogradnjah višjega ranga ali pa lesenih hišah, kjer bi plastičen okvir kazil zunanjo podobo stavbe. Še ena od rešitev pa so aluminijasti okvirji, ki so nekoliko bolj robustni in kot taki primerni bolj za delavnice, skladišča in druge zgradbe, kjer visoka izolacija ni prioriteta.

Okenski profil je izraz, ki označuje stranice okvirja, ki omejuje posamezno okno. Leseni okenski profil je navadno iztesan iz enega kosa masivnega lesa, ali pa zlepljen iz več kosov, s čimer se zmanjšuje zvijanje. Velikokrat so tudi lesena okna podprta z močnim jeklenim okvirjem, ki zagotavlja še dodatno dimenzijsko trdnost. Aluminijasti okenski profil je ravno tako sestavljen iz jeklenega jedra in polne aluminijaste obloge, ki je zelo kompaktna, a ne nudi tolikšne izolativne vrednosti. Profil pvc okna pa je izrazito razčlenjen, kar pomeni, da je v prečnem preseku večje število tako imenovanih zračnih prekatov, ki upočasnjujejo prehajanje toplote in tako omogočajo boljšo izolacijo okna.

Profil pvc okna izgleda precej zapleteno, a je kljub temu njegova proizvodnja zelo enostavna. Pvc okna so ravno zaradi enostavne zasnove profila najboljša na trgu, vsaj kar se tiče izolacijskih vrednosti. V prečnem preseku lahko dobro vidimo tudi dodatke, ki imajo specifično nalogo. V notranjosti večkrat najdemo posebno peno, ki veže odvečno vlago nase in tako preprečuje kondenzacijo v notranjosti okvirja. Poleg tega so novejša pvc okna tudi premazana z zaščito proti plesnijo. Na stičnih površinah pa je zelo dobro videti tudi tesnilne trakove iz gume.