Različne izvedbe talnega ogrevanja

Talno gretje lahko ponudi zelo dober učinek v različnih stanovanjskih in drugih prostorih. A za to bo treba najprej izbrati in vgraditi ustrezne grelne elemente, nato pa moramo znati sistem tudi uporabljati. Za kar najboljši učinek se moramo najprej odločiti med dvema vrstama talnega ogrevanja.

Toplovodno talno ogrevanje

Priljubljena rešitev je toplovodno ogrevanje, pri katerem grelna telesa napaja vroča voda. Vodovodna napeljava je verjetno že dobro urejena in jo je možno razširiti za uporabo v sistemu talnega ogrevanja, pravzaprav je morda toplovodni sistem že v uporabi za radiatorsko ogrevanje. V tem primeru je vodovodna napeljava z minimalnimi prilagoditvami verjetno ustrezna tudi za napajanje talnih grelnih elementov. To sicer ni nujno, tako da se moramo pravočasno prepričati o tem, kakšne možnosti odpirajo trenutno vgrajeni sistemi. Čisto možno je, da vodovodna napeljava ne omogoča enostavne vgradnje talnega ogrevanja in bi bile za to potrebne velike prilagoditve.

Električno talno ogrevanje

Lahko pa je talno gretje električno, kar je v mnogih primerih še bistveno bolj elegantna opcija. V tem primeru namreč nismo vezani na toplovodno omrežje, temveč potrebujemo le elektriko. Praviloma je veliko lažje dobiti dostop do električnega omrežja kot do toplovodnega, prav tako ni treba skrbeti za grelne naprave in vire energije. Električno talno gretje je vsekakor dobra rešitev v stavbah z minimalnimi sistemi in dobro izolacijo, v praksi pa ponuja zelo dober končni učinek.

V vsakem primeru lahko pričakujemo, da bo ponudilo talno gretje posebno udobje. Gre namreč za posrečeno rešitev, ki uspešno nadoknadi mnoge pomanjkljivosti drugih ogrevalnih sistemov. Posebej očitna prednost je ta, da se prostor segreva enakomerno, ne le okoli grelnih teles. Tako bo občutek v prostoru bistveno bolj prijeten, in to že pri nižjih temperaturah. Na dolgi rok to pomeni tudi velik prihranek in optimalno učinkovitost takšnega sistema, kar je pogosto glavni adut talnega ogrevanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *